Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

14. 05. 2017. 11:57   >>  11:35 1

PEKING

Potpisan Memorandum o saradnji sa Kinom

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala je danas u Pekingu Memorandum o razumijevanju sa Kinom o saradnji u okviru inicijative o ekonomskom putu svile i pomorskom putu svile 21. vijeka.

 

Sekulić, koja predvodi delegaciju Vlade Crne Gore na forumu na visokom nivou za međunarodnu saradnju u okviru inicijative „Pojasa i Puta“, i predsjednik Nacionalne Komisije za razvoj i reformu Republike Kine He Lifeng potpisali su Memorandum o razumijevanju u cilju realizacije  inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i promocije saradnje sa zemljama u okviru nje.

„Prepoznajući politički konsenzus između lidera Kine i Crne Gore da zajednički promovišu inicijativu 'Pojas i put', potpisnice će raditi zajedno na formiranju sinergije između inicijative 'Pojasa i puta' i njihovih nacionalnih razvojnih strategija, poboljšanju koordinacije politike i produbiti uzajamno korisnu saradnju kako bi se ostvario miran razvoj i zajednički prosperitet dva učesnika i promovisala saradnju Kina - EU i Kina – CEEC“, navodi se u Memorandumu.

Strane će, kako se dalje navodi, sarađivati u okviru inicijative „Pojas i put“ kako bi realizovali cilj zajedničkog razvoja, prenijeli svoje sposobnosti u političkom dijalogu, ekonomsku komplementarnost i razmjenu ljudi

„Strane očekuju da zemlje u okviru Inicijative 'Pojas i put' pojačaju saradnju, razviju i pojačaju povezanost u regionu, zajednički grade međunarodne ekonomske koridore, produbljuju svestranu saradnju, promovišući i razvoj regiona“, navodi se u Memorandumu.

Inicijativa „Pojas i Put“ zalaže se za podršku Putu svile u duhu mira, saradnje, otvorenosti, uključenosti, uzajamnog učenja i obostrane uspješne saradnje, olakšavajući razmjenu i integraciju robe, tehnologije, kapitala i kadra kroz saradnju i uzajamno učenje među zemljama u okviru inicijative „Pojas i put“, promovišući koordinisani razvoj i zajednički napredak dvije zemlje u oblasti ekonomije, modernizacije društva, životne sredine, ohrabrujući dijalog i integraciju među različitim civilizacijama.

Prilikom otvaranja Foruma, učesnicima se obratio predsjednik NR Kine Xi Jinping koji je istakao istorijsku važnost Puta svile kroz vrijeme i istorijsku saradnju Istoka i Zapada, kao i zbiližavanje nacija ovom Inicijativom koja proširuje vidike i šanse za prosperitet.

„Do sada je  kroz inicijativu Pojasa i Puta investirano oko 4 milijarde dolara i ideja je da se isto nastavi u budućnosti, kako bismo ostali dosljedni Inicijativi. Bankarski sistem NR Kine će formulisati nove oblike kreditiranja, kako bi se olakšalo zemljama učesnicima ove Inicijative da na raspolaganju imaju sredstva za investiranje u projekte. U naredne 3 godine NR Kina će pružiti pomoć od 3 milijarde juana zemljama u razvoju koje su članice ove Inicijative“, kazao je Jinping.

Učesnicima Foruma obratili su se, između ostalih, i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

Pored crnogorske delegacije, Forumu u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“ prisustvuje više od 200 stranih gostiju, među kojima predsjednici i premijeri 29 država, ministri, kao i predstavnici finansijskih institucija i međunarodnih organizacija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније