Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 05. 2017. 12:38 >> 12:12

MINISTARSTVO NAJAVILO

Podrška proizvođačima tradicionalnog sira

Proizvođači tradicionalnog sira ove godine će prvi put dobiti finasijsku podršku od Ministarstva poljoprivrede. Na taj način, kako je saopšteno na radionici u Bijelom Polju, želi se stimulisati proizvodnja sira što je posebna šansa za crnogorske proizvođače.

 

Proizvođače iz Bijelog Polja sa  kriterijumima za  ostvarenje premije upoznali  stručni saradnik za selekciju stoke  u Regionalnom centru , Momo Kuveljić  i veterinarski  inspektor  u Upravi za bezbjednost hrane  veterinu  i fitosanitarne poslove Saša Đurović.

„Pravo na ovaj vid podrške  pored stočara koji predaju  mlijeko registrovanim  mljekarama i sirarama imaju i poljoprivredni proizvođači  koji vrše preradu mlijeka na sopstvenom gazdinstvu  uz uslov  da su za tu djelatnost  registrovani kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu  i fitosanitarne poslove te da su registrovani za proizvodnju tradicionalnih proizvoda ili su uključeni u proceduru dobijanja sertifikata za neku od šema kvaliteta“, rekao je Kuveljić.

Prema njegovim riječima  ukoliko poljoprivredni proizvođači  žele da ovaj vid iskoriste na najbolji mogući način neophodno je da izvrše registraciju kao proizvođači tradicionalnih proizvoda. Propisima je dozvoljeno  pojedincima ili grupi  proizvođača daupute zahtjev za registraciju .

Zainteresovana gazdinstva  treba da posjeduju  uslovnu prostoriju u sastavu kuće,  nekog drugog objekta ili dvorištu  ali nikako  u sastavu štale. Prostorija mora  biti obložena  pločicama ili da zidovi budu premazani masnom farbom, da posjeduje  vodu i lavabo uz zavidan nivo higijene.

Mnogi proizvođači su već izrazili interesovanje  da svoja gazdinstva prilagode novim uslovima kako bi na taj način podigli kavilitet proizvoda i obezbijedili finasijski stimulans,kaže Kuveljić.

„Biće potrebno vremena i sredstava  kako bi proizvođači ispunili navedene uslove“,smatra Salum Hasković vlasnik pedeset krava muzara i dvjesta ovaca.

On očekuje neravnopravnu borbu za tržište sa velikim poljoprivrednim sistemima ali smatra da je šansa data koju poljoprivrednici moraju iskoristiti.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније