Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

13. 05. 2017. 11:51 >> 11:32
1

MINISTARSTVO FINANSIJA

Rezerve zlata kao kolateral za tranšu kredita

Crna Gora raspolaže rezervama zlata u iznosu od 38,48 hiljada unci, koje su, kao kolateral, založene za tranšu kredita od 30 miliona eura kod Credit Suisse banke, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, sa Credit Suisseom 11. aprila 2012. godine zaključilo aranžman, kojim su obezbijeđena sredstva od 150 miliona eura, od čega je zlatom bilo pokriveno 30 miliona eura.

„Posljednja rata obezbijeđenog i neobezbijeđenog iznosa kredita dospjevala je 11. aprila ove godine, zbog čega je zaključen novi aranžman u cilju otplate pomenutih obaveza“, kazli su iz Ministarstva agenciji Mina-business.

Novi aranžman je, kako su naveli, realizovan u iznosu od oko 78 miliona eura i to kroz dvije tranše od oko 48 miliona i 30 miliona eura.

„Za tranšu kredita, u iznosu od 30 miliona eura, kao kolateral založeno je zlato, u visini od oko 38,48 hiljada unci, što predstavlja i iznos zlatnih rezervi kojim Crna Gora raspolaže“, objasnili su iz Ministarsva.

Pored nižeg iznosa, novim aranžmanom su, kako je saopšteno, obezbijeđeni i značajno povoljniji uslovi zaduživanja. Tako je period otplate definsan na rok od deset godina, pri čemu se prva tranša otplaćuje u roku od četiri godine nakon godine grejs perioda, dok će se druga tranša, u punom iznosu, platiti na desetu godinu trajanja kredita.

„Takođe, napominjemo da su uslovi aranžmana kredita iz 2012. godine bili takvi da je kamatna stopa bila 12-omjesečni Euribor plus margina 6,5 odsto, dok je naknada za obradu kredita iznosila 1,95 odsto, a sama otplata zajma pet godina. Novim aražmanom kamatna stopa je tromjesečni Euribor plus margina 3,9 odsto, a obrada kredita 0,75 odsto“, precizirali su iz Ministrarstva.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, na taj način obezbijedilo puno povoljnije uslove zaduživanja od onih u prethodnom periodu, čime su smanjene i same obaveze po osnovu tog kredita, a samim tim i finansijska opteređenja budžeta kada je u pitanju otplata kamata i duga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније