Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

10. 05. 2017. 22:49 >> 22:22

SIMOVIĆ U ROŽAJAMA

Vrijedni poljoprivrednici najveća fabrika

Sektor poljoprivrede i agroindustrije za Opštinu Rožaje predstavlja veliku razvojnu šansu koju treba iskoristiti, uz podršku države i lokalne samouprave i inicijativnosti privrednika i poljoprivrednih proizvođača, ocijenio je resorni ministar, Milutin Simović.

Simović, koji je potpredsjednik Vlade, je, tokom današnje radne posjete toj Opštini, kazao da odnos prema Rožajama treba da bude njihova velika obaveza, uz potrebu da tu treba da budu u kontinuitetu i podržavaju napore privrednih subjekata.

Kako je rekao, to je potrebno raditi sa jasnim indikatorima uspjeha svih zajedno, mjerenih novim radnim mjestima, pažljivim odnosom prema uposlenima, povećanjem proizvodnje i asortimana proizvoda, kao i stvaranjem nove vrijednosti značajne za supstituciju uvoza hrane i rast izvoza.

Simović je, sa direktorom Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoranom Vukčevićem i predsjednikom Opštine Rožaje Ejupom Nurkovićem, obišao nekoliko privrednih subjekata, među kojima su kooperativa Agrobisernica, preduzeće za preradu ljekobilja “Interfood 35”, mljekaru “Ami Prom” i mesnu industriju Gradina. 

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), istakao zadovoljstvo prilikom da sagleda uspjehe, ali i probleme privrednih subjekata iz sektora poljoprivrede i agroindustrije. 

Prema njegovim riječima, slijedi proces oporavka kooperative Agrobisernica, koja ima značajne, ali ni približno valorizovane resurse u dijelu poljoprivrednog zemljišta, šumskih resursa, stočnog fonda i mehanizacije. 

Simović je kazao da je jako ohrabren utiscima sa posjete preduzeću Interfood, koje je tokom prošle godine izvezla oko 2,5 miliona eura vrijednosti ljekovitog bilja, pečuraka i borovnica.

On je ocijenio da su u tom preduzeću radna atmosfera i menadžment za poštovanje, što zaslužuje posebnu brigu i podršku sa nivoa države. 

"Čuo sam da imaju interesantne razvojne ambicije i dogovorili smo da će kroz programe podrške Ministarstva već ove godine biti podržana nabavka nove opreme, kako bi se taj kapacitet uhvatio u koštac i sa otkupom malina, a u sljedećoj fazi krenuo sa preradom određenih proizvoda koje sada uvozimo”, saopštio je Simović.

On je dodao da je poseban značaj tog preduzeća to što upošljava dodatnu radnu snagu, berača i sezonaca.

Kako je saopšteno iz MPRR, slične utiske Simović je imao i nakon posjete mljekari Ami Prom, koja uspješno posluje 15 godina, otkupljuje mlijeko od 150 kooperanata, sa dnevnim količinama od 2,5 tona sirovog mlijeka i proizvodi bogat asortiman mlječnih proizvoda. 

Planovi su, kako se navodi, dislokacija mljekare na novu lokaciju, što će značiti zadovoljenje najnovijih standarda proizvodnje. 

U planu je i, kako je najavljeno, formiranje nove farme sa 40 grla, povećanje broja otkupnih linija, odnosno broja kooperanata.

U saopštenju se kaže da i mesna industrija Gradina ulazi u novi razvojni ciklus. 

"Ovih dana za ovu firmu se realizuje kredit iz Abu Dabi razvojnog fonda, iz prve tranše ovog aranžmana, u iznosu od tri miliona dolara, koji će biti iskorišćen za podizanje farme za tov junadi, otklanjanje uskih grla u tehnologiji, uvođenje novih standarda, što će dati šansu za nova osvajanja regionalnog tržišta", saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da je Simović, ohrabren poslovanjem tih firmi i razvojnim planovima, sugerisao predsjedniku Opštine da sa nivoa lokalne samouprave razmisle da pogone u kojima se proizvodi hrana oslobode poreza na nepokretnost. 

Simović i Vukčević, sa saradnicima, održali su sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja Rožaja, na kome su im detaljno predstavili sve mogućnosti podrške kroz Agrobudžet, fondove Evropske unije, kao i nove povoljnosti kreditiranja preko IRF-a. 

Vrijedni poljoprivredni proizvođači sa područja Rožaja su, kako je saopštio Simović, najveća fabrika na tom prostoru. 

"Cilj nam je da izvorno čujemo njihova zapažanja, interesovanja, problem, sugestije, preporuke, ali i kritike, kako bi u komunikaciji sa lokalnom upravom zajednički definisali određene aktivnosti koje ćemo u narednom periodu realizovati sa nivoaVlade, Ministarstva i lokalne samouprave, a sve u cilju daljeg unapređenja poljoprivrednih gazdinstava”, poručio je Simović.

On je, imajući u vidu značaj šumskog bogatstva za razvoj područja Rožaja, posjetio i područnu jedinicu Uprave za šume, gdje je sa predstavnicima Uprave razgovarao o potrebi angažovanijeg i odgovornijeg odnosa, u cilju održivog korišćenja šuma, u korist domaće drvoprerade, veće finalizacije prerade drveta, a ne izvoza sirovine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније