Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 05. 2017. 15:12   >>  14:45 1

SDP TRAŽI

PG parlament da raspravlja o Duvanskom

SDP će tokom dana ponuditi odborničkim klubovima ponovno potpisivanje inicijative, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Glavnog grada, da se na prvoj narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada raspravlja o Novom duvanskom kombinatu kazao je potpredsjednik SDP-a i predsjednik Odbora Glavnog grada, Raško Konjević.

Kako se navodi u saopštenju SDP-a ta partija već puna 2 mjeseca insistira da Vlada i Glavni grad poštuju, u duhu vladavine prava, ugovor koji su potpisali sa investitorom vezano za dokapitalizaciju Duvanskog kombinata Podgorica.

"Tim ugovorom je predviđeno da Nadzorni odbor, koji čine predstavnici Glavnog grada, investitora i Vlade Crne Gore, detaljno informišu Vladu i Glavni grad, a samim tim i javnost, odnosno građane, o realizaciji te investicije, što za sada ne čine", kazao je Konjević.

On podsjeća da investicioni ciklus predviđen za 2016. i 2017. godinu nije realizovan,

"Investicija od 11 miliona eura, je predviđala da će do kraja marta 2017. biti izvršen remont mašina i nastavljena proizvodnja u Duvanskom kombinatu, što se nije ostvarilo. Remont mašina nije adekvatno izvršen, i u Duvanskom kombinatu, nažalost, ne radi 55 radnika, što je bila obaveza po Ugovoru o dokapitalizaciji", kazao je potpredsjednik SDP-a.

Konjević je ukazao i na to da je do 30. marta ove godine trebalo da bude izgrađena nova fabrika, sa investicijom od oko 4,7 miliona eura, gdje bi se preselila proizvodnja i bilo zapošljeno oko 80 radnika.

"Ni jedan rok iz ugovora nije ispoštovan, iako je grad je dao lokaciju na teritoriji Podgorice i oslobodio investitora komunalija, kako bi investitor pod olakšanim okolnostima izgradio fabriku“, kazao je Konjević.

Kako je predstavnik investitora u Crnoj Gori, Isat Boljević, od državnih organa osumnjičen da se bavio nelegalnom proizvodnjom i trgovinom duvanskim proizvodima, kazao je Konjević SDP je više puta tražio od Vlade da objasni zašto toleriše ovakvo ponašanje investitora, i zašto ne poštuje rokove koji su zapisani u ugovoru.

„Na ovaj način su oštećeni prevashodno radnici, koji su, njih 55, trebali da rade nakon remonta mašina koji nije izvršen, i njih 80 koji su trebali da rade u novoj fabrici, koja je trebala da bude sagrađena", rekao je Konjević.

Imajući u vidu da Glavni grad posjeduje 30 posto akcija Duvasnkog kombinata, i da je Skupština Glavnog grada dala saglasnost na potpisivanje tog privatizacionog aranžmana, Konjević kaže da je SDP poštujući Poslovnik o radu Skupštine Glavnog grada, a uz podršku njihovoj inicijativi od strane opozicionih odborničkih klubova, tražio raspravu o tom ugovoru u cilju zaštite interesa Glavnog grada.

"Međutim, predstavnici Glavnog grada, odnosno odbornici DPS-a su pobjegli od te rasprave, želeći da interese Glavnog grada u ovom postupku ne zastupa gradonačelnik nego predstavnik investitora, gospodin koji je italijanski državljanin, nakon što je Isat Boljević osumnjičen za nelegalne radnje. Ovakav način bježanja od rasprave u situaciji kada je Glavni grad 30 postotni vlasnik kompanije koju želi da privatizuje, mislimo da nije u interesu Podgorice. I zato nećemo odustati, i danas ćemo tokom dana ponuditi odborničkim klubovima ponovno potpisivanje inicijative da, u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Glavnog grada, o ovome raspravljamo na prvoj narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada“, poručio je Konjević.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније