Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 05. 2017. 12:57 >> 12:30
1

ZAPOSLENO 350 RADNIKA

U Plantažama očekuju odličnu sezonu

Sve agrotehničke mjere u kompaniji Plantaže 13. jul su odrađene na vrijeme i kako prvi rezultati ukazuju, sezona bi trebalo da bude odlična, kaže direktor vinogradarsko voćarske proizvodnje u Plantažama Duško Kankaraš.

 

Kako je kazao Kankaraš, u vinogradima i voćnjacima, ovih dana,  zaposleno je više od 350 radnika. Sezona poljoprivrednih radova je uveliko krenula i pored  zaštite biljaka od štetočina u toku je proreda plodova breskve  dok se u vinogradima primjenjuju "zelene operacije".

“Pripremamo se za predstojeću sezonu za koju možemo kazati da bi trebalo da bude odlična, pošto su urađene sve neophodne agro tehničke mjere u predviđenim rokovima”, rekao je Kankaraš.

Pod vinogradima je 2.300 hektara dok zasadi breskve zauzimaju šezdeset hektara. Uspješna proizvodnja zahtjeva  i podizanje novih zasada.

“U ovoj godini podignuto je dvadeset hektara novih voćnjaka rane sorte breskve i nektarine koja će dati rod za dvije godine, a podignuti su i vinogradi na trideset pet hektara. Od vinskih sorti tu su sorte Vranac, Sovinjon, Malvazija, Kratošija, Žižak, a od stonih Kardinal i Afus”, kazao je Kankaraš.

U kompaniji, posebno, pažnju vode o zaštiti biljaka.

“Za svaki preparat se zna koliko treba da prođe vremena od posljednjeg tretmana do berbe i kako se stručno kaže "karenca" se uvijek poštuje. Aktivnu komponentu koju je ruska laboratorija  "nazovi otkrila"  u nekim serijama naših vina kao metalaksil Plantaže uopšte i nijesu koristile što su, uostalom, potvrdile i renomirane laboratorije Ekotoksikološki zavod iz Podgorice, Laboratorija Vršac i čuvena španska iz La Riohe”, naveo je Kankaraš.

Berba rane breskve bi trebalo da počne krajem maja ili početkom juna, pa u kompaniji kažu da će za kampanju biti zaposleno još radnika.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније