Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

04. 05. 2017. 15:15 >> 20:33
3

NA ĐURĐEVIĆA TARI

Kineska donacija za rekonstruciju mosta

Kina je donirala Crnoj Gori 2,65 miliona eura, a novac će biti iskorišćen za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, saopšteno je iz Vlade.

 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o donaciji Kini i prihvatila Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između dvije Vlade.

“Donacija u visini od 20 miliona kineskih juana (≈2,65 miliona eura) biće iskorišćena za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, kao i za druge infrastrukturne projekte za koje će se naknadno zaključiti odgovarajući sporazumi”, navodi se u saopštenju.

Vlada je i donijela Odluku o obrazovanju Komisije za evropske integracije, koja kao radno tijelo Vlade prati rad strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, verifikuje izvještaje o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i sprovodi druge aktivnosti od značaja za evropsku integraciju Crne Gore.

U cilju racionalizacije, ekonomičnosti i bezbjednosti elektronske uprave, Vlada je usvojila i Informaciju o upotrebi digitalnih sertifikata u ministarstvima i drugim organima državne uprave.

“Elektronski potpis i elektronska identifikacija predstavljaju važan segment elektronskog poslovanja. Primjenom ove tehnologije omogućava se provjera autentičnosti potpisnika, zaštita integriteta podataka koji se prenose i neporecivost elektronskog potpisivanja dokumenta. Korišćenjem digitalnog sertifikata se elektronskim putem potvrđuje veza između podataka za provjeru elektronskog potpisa i identiteta potpisnika. Tim povodom, zaduženi su organi državne uprave  da u određenom roku obezbijede tehničke uslove za punu implementaciju elektronske tehnologije u pripremi i procesuiranju dokumenata”, navodi se u saopštenju.

Za “Crnogorsku kuću” 70.000 eura

Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima unapređenja saradnje sa dijasporom u Latinskoj Americi sa predlogom podrške realizaciji projekta „Crnogorska kuća” u Provinciji Ćako, Argentina.

“U diskusiji je istaknuta potreba očuvanja tješnjih veza pripadnika iseljenika iz Crne Gore sa matičnom zemljom, očuvanja i njegovanja jezika, kulture i tradicije, afirmacije i jačanja državnog identiteta i pripadnosti državi porijekla, te intenziviranja komunikacije i saradnje u oblasti nauke. U tom kontekstu, od posebne važnosti je Provincija Ćako u Argentini, u kojoj živi najveći broj potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi. Imajući to u vidu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da iz sredstava tekuće budžetske rezerve prenese finansijska sredstva u iznosu od 70.000 eura za realizaciju projekta izgradnje „Crnogorske kuće“ u Provinciji Ćako u Argentini, 5.000 eura za štampanje knjige „Istorija Crne Gore“ i 10.000 eura za stvaranje neophodnih administrativno-tehničkih pretpostavki za rad diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Argentini”, navodi se u saopštenju.

Ministarstva kulture i prosvjete zadužena su da u okviru svojih sredstava obezbijede ukupno 17.000 eura za realizaciju projekta organizovanja kurseva crnogorskog jezika u Argentini i Urugvaju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније