Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 06. 2013. 10:20   >>  10:21

RUDARI KRITIČNO

Plaše se da će u petak biti kasno

Već petnaesti dan pet rudara Rudnika Mrkog uglja u Beranama se nalaze u jami na više od 200 metara dubine. Predsjednik Sindikata Ljubo Gledović kaže, za radio Antena M, da je situacija alarmantna i podsjeća da su dobili obećanje poslodavca da će novac dobiti najkasnije do petka.

„Ozbiljno smo uplašeni za zdravlje tih ljudi, svakog trenutka očekujemo da nam neko iz jame javi da nekome od njih nije dobro. Molio sam ih da dođu do okna, da dođe Hitna pomoć da ih pregledaju, ali oni su to odbili. Plašim se da će u petak biti kasno, jer imali smo traume oko radnika kojeg smo izveli iz jame, mislio sam da je imao srčani udar , imao je bolove u grudima i gušenje, a to je najmlađi radnik, a tek ovi stariji su na izmaku snage”, kazao je Gledović.

On je Ministarstvu ekonomije i finansija poručio da je odmah odblokira račun i rudarima uplati novac. Radnici traže isplatu sedam zarada i doprinose za godinu ipo.

Kako Antena M saznaje Ministarstvo ekonomije prekjuče je dobilo dopis vlasnika –firme Balkan Enerdži da im se odblokira račun po osnovu koncesija kako bi uplatili novac radnicima.

Kako to nije u njihovoj nadležnosti, dopis su urgentno uputili Ministarstvu finansija koje bi trebalo da razmotri taj prijedlog .

Sjutra će se o kontroli privatizacije Rudnika mrkog uglja raspravljati na skupštinskoj Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Za zarade su se takođe u jami nedavno borili i nikšićki rudari. Za njih ipak stižu dobre vijesti. Predstavnik samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

"Juče smo imali sastanak sa izvršnim direktorom Miloradom Đurovićem koji nam je obećao da će danas biti isplata treće zarade od dana odkad smo napustili jamu Biočki stan. Ovih dana kontaktirali smo sa predsjednikom opštine Nikšić Veselinom Grbovićem koji se maksimalno angažovao oko naših problema. Očekujemo dolazak firme iz Zvornika, koja takođe traži rudu i čekamo da se potpiše taj ugovor, kako bi se na osnovu tog ugovora pokušalo da se dobije neki kredit kod neke banke. Očekujemo da će to biti tokom sljedeće sedmice što bi bio veliki korak naprijed za poslovanje Rudnika boksita", poručio je Bojanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније