Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 06. 2013. 17:00   >>  17:09

SB O EKONOMIJI

Rast duplo manji od Vladinih procjena

Ekonomija Crne Gore bi, prema procjenama Svjetske banke, u ovoj godini trebalo da poraste 1,2 odsto zbog recesije u eurozoni koja će uticati na crnogorski izvoz, kao i zbog smanjene proizvodnje u Kombinatu aluminijuma.

 

Viši ekonomista za Crnu Goru i Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster saopštila je da se projekcije SB prilično razlikuju od Vladinih prognoza rasta za ovu godinu od oko 2,5 odsto.

„Svako je od nas uzeo neke različite pretpostavke za te projekcije rasta. Mi uzimamo u obzir i druge činjenice, a to da je recesija u eurozoni veća pa će imati veći uticaj na izvoz odnosno potražnju za crnogorskim proizvodima, a s druge strane zbog situacije u KAP-u očekujemo da će doći do smanjenja prooizvodnje“, kazala je Madžarević Šujster.

Ona je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen redovni ekonomski izvještaj za zemlje jugoistočne Evrope, pod nazivom Od drugog talasa resecije do slabog oporavka, rekla da je Vlada kroz pokretanje postupka utvrđivanja razloga za uvođenje stečaja u KAP napravila pravi i legitiman potez.

„Kompanija koja godinama ne plaća svoje dobavljače poreske dugove i ne otplaćuje kredite je već odavno trebalo da bude u stečaju, pa da onda kroz prilagođavanje tokom stečajnog procesa možda jedan njen dio i zaživi i nastavi dalje uredno da posluje kroz restrukturiranje svih tih dugova“, ocijenila je Madžarević Šujster.

Ona je saopštila da Crna Gora u ukupnim dugovima KAP-a već ima preko 11 odsto BDP-a, što, kako kaže, treba zaraditi i generisati drugi zdravi dio ekonomije.

„To nije jednostavno, ali očekujemo brzo donošenje odluka“, poručila je Madžarević Šujster.

Aluminijumska industrija, kako smatra, zahtijeva izvor vrlo jeftine električne energije.

Madžarević Šujster je dodala i da situacija na tržištu aluminijuma trenutno nije dobra i da neće biti ni u srednjem roku.

Madžarević Šujster je kazala da je crnogorska ekonomija u prvom kvartalu ove godine porasla od 3,5 do četiri odsto u odnosu na isti period prošle, prvenstveno predvođena proizvodnjom energije, koja se izvozila u odnosu na prošlu godinu kada se uvozila i davala KAP-u.

„Sitacija je ove godine po tom pitanju puno zdravija za samu ekonomiju“, tvrdi Madžarević Šujster.

U SB očekuju da će se uskoro sprovesti rebalans budžeta, jer je ove godine bilo značajnih promjena na poreskoj i prihodnoj strani.

SB, kako je kazala, očekuje da će na rashodnoj strani jedan dio troškova vezanih za KAP biti apsorbiran od države.

Madžarević Šujster je saopštila da bi fiskalnu konsolidaciju trebalo nastaviti kako bi se neodrživo visoki javni dug smanjio i raditi na jačanju nadzora bankarskog sektora i finansijske stabilnosti.

„Trebalo bi nastaviti i napore ka poboljšanju investicione klime i regulative na tržištu rada. I ove godine očekujemo fiskalni deficit na nivou iznad tri odsto BDP-a, što sugeriše da će javni dug i daje nastaviti da raste“, poručila je Madžarević Šujster.

Ona je, komentarišući sivu ekonomiju, kazala da postoji veliki procenat nenaplaćenih poreskih potraživanja, što je otkriveni dio te pojave, dok je neotkriveni, kako smatra, teško procijeniti.

„Procjene se kreću između 20 do 40 odsto“, precizirala je Madžarević Šujster.

Region šest zemalja, kako je saopšteno iz SB, prelazi iz drugog talasa recesije iz prošle godine u period slabog oporavka u ovoj.

Iz SB za eurozonu predviđaju da će u toku ove godine ostati u recesiji jer su poljoprivreda, industrija i energetika pali, dijelom zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Glavni ekonomista za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Abebe Adugna je naveo da svih šest zemalja regije jugoistočne Evrope pokazuju trend rasta, kao i da Srbija, najveća ekonomija regiona, vodi u oporavku.

„Oporavak međutim nije na dovoljnom nivou da bi podstakao smanjenje visoke stope nezaposlenosti”, rekao je Adugna.

Kada je u pitanju javni dug, iz SB upozoravaju da je fisklani prostor u Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji iscrpljen i da je potreban viši stepen fiskalne konsolidacije za kontrolisanje duga.

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније