Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2017. 14:18 >> 13:51

U OKVIRU STO

Počeo prvi pregled trgovinskih politika CG

Vlada i Sekretarijat Svjetske trgovinske organizacije (STO) počeli su prvi pregled trgovinskih politika Crne Gore, u cilju povećanja transparentnosti i praćenja implementacija međunarodno preuzetih obaveza.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da predstavnici STO Sekretarijata tim povodom borave u trodnevnoj misiji u Crnoj Gori, kao i da je plenarni sastanak održan danas u tom Vladinom resoru.

“U pitanju je izuzetno važan proces kojim koordiniraju ministarstva ekonomije i vanjskih poslova, sa kojim će biti upoznate sve članice STO. Sam proces se realizuje u nekoliko faza, a prvi od njih je dostavljanje dokumenata i propisa Sekretarijatu STO, koji se odnose na trgovinske, ekonomske i monetarne politike Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je otvorio Generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Šćepanović.

On je kazao da je Vlada posvećena sprovođenju tog procesa i da ga vidi kao priliku za predstavljanje dostignuća od 2012. godine, kada je Crna Gora zvanično postala članica STO.

“Osnov za pregled trgovinskih politika članica STO sadržan je u aneksu Sporazuma o osnovanju STO, odnosno Mehanizmu pregleda trgovinskih politika. Cilj tog pregleda je da se kroz stalni nadzor trgovinskih politika članica poveća transparentnost, ali i prati implementacija međunarodno preuzetih obaveza”, naveli su iz Ministarstva.

Pregled trgovinskih politika se realizuje na periodičnoj osnovi, pa tako za četiri najveće trgovinske nacije – Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropsku uniju (EU), Japan i Kinu svake druge godine.

“Prema učešću u svjetskoj trgovini, pregled trgovinskih politika sljedećih 16 zemalja se obavlja na svake četiri godine, a za ostale članice na svakih šest, s tim što je moguće produžavanje tog perioda za najmanje razvijene i zemlje u razvoju”, objasnili su iz Ministarstva.

Plenarnom sastanku u Ministarstvu ekonomije prisustvovali su i predstavnici ministarstava vanjskih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija, kao i ostali resori nadležni za kreiranje trgovinske politike u kontekstu STO sporazuma.

Sastanku je prisustvovala i ambasador u Stalnoj misiji Crne Gore pri STO, Zorica Marić Đorđević.

Tokom te posjete biće održan niz pojedinačnih sastanaka sa još nekoliko institucija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније