Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 06. 2013. 18:25 >> 18:25

VEĆI PDV

Opozicija i liberali protiv

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu izmjena i dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je predviđeno povećanja PDV sa sadašnjih 17 na 19 odsto.

 

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da Vlada povećanje poreske stope predlaže u namjeri da se zaustavi dalje povećanje javnog duga.

"To je teška, nepopularna i nevoljno donijeta, ali ipak neophodna odluka", rekao je Žugić.

On smatra da će se na taj način smanjiti javni dug i obezbijediti makroekonomska stabilnost. Žugić tvrdi da tom privremenom kriznom mjerom neće biti pogođene socijalno najranjivija populacija, te da će povećanje PDV-a za dva procenta imati neveliki uticaj na životni standard građana. On je rekao da će, uprkos povećanju PDV-a, biti zaštićen najranjiviji dio populacije, te oni koji su najmanje elastični na rast cijena.

"Ovakvim načinom ćemo pokušati da dijelom zaštitimo konkurentnost privrede, posebno turističkog sektora", rekao je Žugić.

On je poručio da će Crna Gora i nakon povećanja PDV-a i dalje biti zemlja sa najmanjom stopom poreza, za razliku od Srbije, gdje je PDV 20 odsto i Hrvatske gdje je 25.

 

 

I dok su Bošnjaci najavili podršku povećanju PDV-a, Andrija Popović je kazao da se Liberalna partija oštro protivi povećanju PDV-a, "jer će to služiti samo za popunjavanje budžetskih rupa". On je rekao da će povećanje uticati na najranjivije kategorije stanovništva.

"Ovim predlogom bi se smanjila realna vrijednost plata i penzija. Došlo bi do povećanja cijena prosječne potrošačke korpe", rekao je Popović, navodeći kako Liberali smatraju da treba uvesti restriktivniju naplatu poreza, jer sadašnja nije ni na približno zadovoljavajućem nivou.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da će povećanje poreza povećati inflaciju, te da će predstavljati udar na džep građana. On je rekao da Pozitivna neće podržati mjere Vlade, koja tvrdi da je će to biti privremena mjera.

"Ako misle da je kratkoročna, trebalo je da se precizira do kad će se primjenjivati", rekao je Bojanić. 

Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da njegova partija kroz amandman tražiti da se briše stavka koja se odnosi na povećanje stope sa 17 na 19 odsto, a da će protiv toga glasati ako ne bude usvojen njihov predlog.

Predlog vlade Milić je nazvao očekivanim, jer je bio najavljen još u decembru prošle godine.

 

 

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević podsjetio je na ekspoze premijera Mila Đukanovića koji je govorio o razvoju, pitajući se onda "otkud takse, porezi i zaduživanja".

 "Ovim zakonom ugrožavate suverenitet. PDV povećavamo da platimo dil Đukanovića i Deripaske", rekao je Medojević.

Zorica Kovačević (DPS) kazala je da se moralo posegnuti za povećanjem stope PDV-a, iako to nije popularna mjera.

"Ali je neophodna i doprinijeće smanjenju potreba za zaduživanjem i time smanjenju javnog duga u budućem periodu", rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je već veliki broj zemalja posegnuo za sličnom mjerom, u čemu, kako je pojasnila, prednjače Mađari...

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније