Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 06. 2013. 09:36 >> 09:36
15

CENTRALNA BANKA

Ukinuli poziciju glavnog ekonomiste

Centralna banka (CBCG) odlučila je da ukine poziciju glavnog ekonomiste, koju je do izbora za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet u maju pokrivao Nikola Fabris.

 

Informacija o ukidanju tog mjesta objavljena je zvanično u Službenom listu od 31. maja u odluci o izmjenama i dopunama Statuta CBCG. "Vijesti" pišu da je izmjenama predviđeno da guverner na izvršnog direktora prenese propise i akte, koje je do sada mogao da prenese na glavnog ekonomistu.

Poziciju izvršnog direktora pokriva Radoica Luburić, a analize o makroekonomskim pokazateljima države radiće viceguverner Fabris.

"Poslovi koje je do sada obavljao glavni ekonomista preneseni su na viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet, osim sektora za informacione tehnologije (IT), kojim rukovodi direktor sektora. IT sektor se nalazi u organizacionoj strukturi izvršnog direktora, ali je u domenu funkcionisanja i razvoja informacionog sistema odgovoran i guverneru", objašnjeno je iz CBCG.

Tako se obezbjeđuje da se poslovi koji su bili u nadležnosti glavnog ekonomiste i dalje organizuju i obavljaju saglasno zakonu, pri tom doprinoseći daljoj racionalizaciji troškova poslovanja CBCG.

Glavni ekonomista se starao o prikupljanju i obradi podataka za makroekonomske analize, uključujući monetarne, fiskalne, finansijske i platnobilansne analize. U nadležnosti su mu bili operativni poslovi za ostvarivanje funkcije finansijske stabilnosti, priprema nacrta politike CBCG i davao je savjete guverneru i viceguvernerima o makroekonomskim i monetarnim pitanjima koje radi vrhovna monetarna institucija.

U nadležnosti glavnog ekonomiste bila je priprema izvještaja o stabilnosti finansijskog sistema u saradnji sa viceguvernerom za finansijsku stabilnost i platni promet, o pitanjima stabilnosti cijena i o makroekonomskim kretanjima i monetarnim, fiskalnim, finansijskim i platnobilansnim analizama, kao i nacrti preporuka koje se daju Vladi u oblasti ekonomske politike i projekcije platnog bilansa Crne Gore i bilten CBCG.

Iz CBCG su objasnili da je u obavljanju tih poslova glavni ekonomista koordinirao organizacionim djelovima CBCG u čijem djelokrugu su poslovi istraživanja i statistike i informacione tehnologije.

Prije zvanične odluke o ukidanju mjesta glavnog ekonomiste za tu funkciju su najozbiljniji kanidati bili Marijana Mitrović Mijatović i Zorica Kalezić. Mijatović Mitrović je direktor Sektora za istraživanje i statistiku, a Kalezić je savjetnik u tom sektoru.

Guverner Milojica Dakić nedavno je u Skupštini, prilikom obrazlaganja odluke da predloži Fabrisa za viceguvernera, saopštio da će preispitati poziciju glavnog ekonomiste u cilju dalje racionalizacije troškova.

Posljednjom odlukom o ukidanju mjesta glavnog ekonomiste završene su rotacije u vrhu menadžmenta u CBCG, koje su počele u decembru prošle godine kada je tadašnji guverner Radoje Žugić postao ministar finansija.

Žugićevo mjesto preuzeo je Dakić koji je do tada bio viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet, gdje ga je Fabris zamijenio. U menadžmentu CBCG su i četiri člana Savjeta Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније