Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2017. 16:47 >> 18:28
1

DUVANSKI KOMBINAT

Nova fabrika biće završena za 2 mjeseca

Nova fabrika Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP) trebalo bi da bude završena za dva mjeseca, kada će krenuti i probna proizvodnja, saopštio je vlasnik kompanije BMJ Industries FZ, Ahmad Bkairat i dodao da se ne povlače iz tog projekta.

“Želim da potvrdim da će naš projekat imati nastavak i da će biti završen i prije roka koji je nekada bio predviđen. Mi smo ovdje, jer smo ozbiljni, što potvrđuju naše firme u raznim državama. Mi smo ovaj projekat pokrenuli jer vjerujemo Crnoj Gori i ljudima i ne želimo da se povlačimo”, kazao je Bkairat.

On je danas sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutinom Simovićem i predsjednikom Tenderske komisije, Brankom Vujovićem, obišao radove na izgradnji nove fabrike NDKP-a.

Ugovor o upravljanju NDKP-om su u februaru prošle sa kompanijom iz Ujedinjenih arapskih emirate (UAE) potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada Podgorica.

Bkairat je rekao da je, u cilju pravljenja nove fabrike, preuzeta stara uz obećanje da će zaposleni nastaviti da rade i da neće izgubiti radna mjesta sve dok ne bude otvoren novi objekat.

“Na žalost, u tom trenutku stanje u staroj fabrici i poslovna reputacija koju je imala nije bila na nivou da može da se poveća proizvodnja. U posljednja dva mjeseca smo na neki način zaustavili proizvodnju, jer ono što je bio proizvod koji je iz fabrike izlazio nije po kvalitetu zadovoljavao tržišne uslove”, objasnio je Bkairat.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je krajem marta istragu o švercu cigareta, nakon što je policija našla oko tri miliona eura vrijedne cigarete u tajnom magacinu na Karabuškom polju, koje su zvanično trebalo da budu izvezene u inostranstvo. Cigarete su bile proizvedene u NDKP-u.

Predsjednik Borda direktora NDKP-a, Isat Boljević, je uhapšen.

Na pitanje ko je birao Boljevića da predstavlja arapsku kompaniju u Crnoj Gori, Bkairat je odgovirio da mu je Boljević predstavio projekat NDKP-a u Dubaiju.

“Ja sam mu dao povjerenje i on je trebalo da ostane na funkciji direktora do otvaranja nove fabrike”, rekao je Bkairat.

Na pitanje gdje se nalazi 200 tona cigareta Mak koje su proizvedene u fabrici, Bkairat je odgovorio da je sve što je proizvedeno uvijek isključivo planirano za izvoz.

“To je količina koja je trebalo da bude izvezena prije otvaranja nove fabrike”, kazao je Bkairat i dodao da ne zna gdje su sada te cigarete.

Na pitanje da li se boji hapšenja, s obzirom da ne zna gdje su cigarete koje je njegova fabrika proizvela u Crnoj Gori, Bkairat je odgovorio da ima pet fabrika u svijetu.

“Ako treba da se plašim zbog samo jedne osobe koja je nešto pogriješila u Crnoj Gori, mislim da kao privrednik ne treba toga da se plašim”, saopštio je Bkairat.

On je kazao da ne može da odgovori na pitanje koliko je cigareta u prošloj godini proizvedeno u NDKP, s obzirom da je repromaterijal, osim duvana koji je nabavljan s ovih prostora i regiona, dobijan i iz Dubaija. On je objasnio da ti podaci postoje u dokumentaciji kompanije.

“Nijesam u poziciji da mogu da pratim sve količine u svim našim fabrikama, ali sve što se proizvede postoji u našoj dokumentaciji. Kada počnemo sa zvaničnim radom u okviru nove fabrike, neće sve biti 100 odsto u skladu sa zakonom Crne Gore, nego hiljadu odsto”, poručio je Bkairat.

To će, kako je najavio, biti fabrika gdje neće postojati mogućnost da se miligram duvana na bilo koju stranu izgubi ili nestane.

“Vjerujem investiciji u Crnoj Gori i njenoj vlasti i sudstvu. Do danas smo u ovu zemlju uložili skoro 4,5 miliona eura, dok je vrijednost mašina koje čekaju da budu isporučene oko 20 miliona eura”, precizirao je Bkairat.

Vujović je kazao da je kašnjenje u izgradnji fabrike opravdano i da bi u narednih nekoliko mjeseci trebalo da bude organizovana proizvodnja duvana.

“Nadzorna komisija će kvartalno i godišnje pratiti realizaciju investicije i program zapošljavanja radnika, u skladu sa ugovorom. Očekujemo da ovaj projekat, pored svih problema koje smo imali, bude uspješno realizovan”, saopštio je Vujović.

On je rekao da bi nova fabrika sa opremom mogla biti završena za dva mjeseca.

“Nakon toga će slijediti period uhodavanja probne proizvodnje i dobijanja odgovajućih dozvola. Dio opreme je spreman, ali se čeka da se pripremi hala kako bi se mašine dopremile”, dodao je vUjović.

On je kazao da će, prema ugovoru, biti zaposleno 55 radnika u prvoj fazi, ali da će taj broj rasti, sa povećanjem obima proizvodnje.

Komentarišući ocjene da ugovor treba raksinuti, Vujović je rekao da je to najlakše uraditi, ali da su se onda zatvorile sve šanse da duvanska industirja u Crnoj Gori opstane.

Simović je kazao da ga raduje najava investitora da bi do kraja godine u fabrici moglo biti zaposleno oko 100 radnika.

“Radovi su počeli intezivno da se relazuju, pokriva se hala i sprema se prijem nove opreme, kako bi se nakon dva mjeseca radovali probnoj proizvodnji. Ovaj projekat ima perspektivu, a samim tim sačuvana je i perspektiva duvanske industrije i svih segmenta u toj grani”, kazao je Simović.

Novi izvršni direktor NDKP-a, Gabriele Arveda, saopštio je da je 1978. godine “ušao u svijet duvana“.

“Moja prva iskustva su počela sa fabrikom koja je proizvodile najbolje mašine za duvansku industriju. U prethodnom periodu sam sarađivao i sa BMJ Industries, kada me Bkairat početkom ove godine uključio u ovaj projekat. Prihvatio sam da sarađujem sa njim, jer je korektna osoba”, kazao je Arveda.

On je rekao da je njegovo angažovanje na mjestu izvršnog direktora počelo "ovih dana".

“Lično garantujem poštovanje svih crnogorskih zakona i ljudi iz stare fabrike. Biće implementirane najnovije tehnologije, pa ćemo zaposlene koji su radili u staroj fabrici obučiti za rad na novim tehnologijama“, zaključio je Arveda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније