Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

11. 04. 2017. 12:55   >>  12:36

PRIVREDNA KOMORA

Saradnja sa Slovenijom na uvođenju eRačuna

Predsjednici Privredne komore Crne Gore (PKCG) i Gospodarske zbornice Slovenije, Velimir Mijušković i Marjan Mačkošek potpisali su danas u Ljubljani Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori, u prisustvu potpredsjednika Vlade Crne Gore Milutina Simovića, savjetnika Predsjednika Crne Gore Ruždije Tuzovića, direktora IRF Zorana Vukčevića i ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše.

Iz PKCG su kazali da je potpisivanje organizovano u sklopu aktivnosti III sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, čiji je član predsjednik Mijusković.

"Evropska unija je prepoznala potrebu za koordinacijom i zajedničkim djelovanjem na području digitalizacije privrede i javne uprave, čiji su važan dio i eRačuni. Zbog toga je na nivou Evropske komisije ustanovljen Evropski forum za eRačune, sa inicijativom da se u svim državama članicama EU uspostave slična nacionalna tijela", saopšteno je iz PKCG.

Navodi se da Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore imaju zajednički interes za uspostavljanje saradnje na području uvođenja eRačuna za transakcije između preduzeća i sa javnim sektorom u našoj zemlji.

"Crnogorska komora će imati podršku u pripremi i realizaciji zadataka u vezi sa uvođenjem eRačuna, kao i u aktivnostima uključivanja naše države u Evropski forum za eRačune, u statusu posmatrača", piše u saopštenju.

Iz PKCG su kazalli da će među glavnim aktivnostima biti obrazovanje i podizanje kompetencija privrede i javne uprave Crne Gore na području uvođenja eRačuna, potom prenos slovenačkih standarda, iskustva i primjera dobre prakse u ovoj oblasti, te uspostavljanje nacionalnog foruma za eRačune.

"Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore će zajedno koordinirati i podržavati aktivnosti uvođenja eRačuna u Crnoj Gori i stimulisati povezivanje svih učesnika sa namjerom izvođenja aktivnosti", navodi se u Pismu namjere.

Iz PKCG su saopštili da se na sjednici crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije, koja je počela u ponedjeljak u Ljubljani, razmatra saradnja u oblastima trgovine, turizma, energetike, razvoja malih i srednjih preduzeća, metrologije, poljoprivrede, šumarstva i prehrane, saobraćaja, zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite, nauke i tehnologije i informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalizacije.

„Na sjednici se razmjenjuju informacije i iskustva u oblastima koje su definisane kao prioriteti za saradnju dvije zemlje, modeli dinamiziranja ekonomskih odnosa, kao i definisanje projekata od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju PKCG.

Mješovitom komisijom kopredsjedavaju potpredsjednici vlada Crne Gore i Slovenije, Milutin Simović i Karl Viktor Erjavec. Pored članova Komisije iz javne uprave dvije zemlje, u radu sjednice učestvuju i crnogorski i slovenački privrednici.

Mijušković je na sjednici Mješovite komisije, koja završava danas, kazao da je zadovoljan potpisivanjem Pisma namjere i dodao da postoje značajne mogućnosti povećanja ekonomske saradnje Crne Gore i Slovenije.

On je podsjetio da je dosadašnja saradnja komora dvije države veoma intenzivna i da se realizuje kroz poslovne forume, kompanijske sastanke i prezentacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније