Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

10. 04. 2017. 20:25 >> 19:58

FINANSIJSKI NADZOR

Ključni izazov odgovornost rukovodilaca

Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) u Poglavlju 32, koje se odnosi na finansijski nadzor, ostvarila značajan napredak, ali će ključni izazov u narednom periodu biti odgovornost rukovodilaca u dijelu unutrašnjih finansijskih kontrola.

Generalna direktorka Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija i šefica Radne grupe za to poglavlje, Ana Krsmanović, kazala je da su pregovori počeli prije skoro tri godine.

„U tom periodu smo ostvarili značajan napredak u svim oblastima koje pokriva to poglavlje, a to su sistem unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, borba protiv nepravilnosti, prevara i falsifikovanja eura, kao i unaprijeđenje eksterne kontrole“, rekla je Krsmanović.

Ona je danas na panel diskusija organizovanoj povodom Poglavlja 32, ocijenila da je Crna Gora, u dijelu sistema unutrašnjih finansijskih kontrola, od uvođenja koncepta decentralizovanog upravljanja, ostvarila značajan napredak.

„Ključni izazov u tom dijelu biće odgovornost rukovodilaca“, objasnila je Krsmanović.

Prema njenim riječima, postoji veliki prostor u javnom sektoru da se bolje definišu uloge i odgovornosti svih učesnika u sprovođenju javnih politika, kao i da se, uz odgovornosti koje neko treba da ponese, adekvatno definišu njegova ovlašćenja.

„Jako je teško biti odgovoran ako nijeste sigurni u to šta je obuhvat vaše odgovornosti i ukoliko nemate na raspolaganju adekvatne alate da ispunite ciljeve i zahtjeve koji se pred vas postavljaju“, kazala je Krsmanović.

Ona je saopštila da je u dijelu unutrašnje kontrole i upravljačke odgovornost primijećeno da postoji neusaglašenost između onoga što je struktura budžeta i organizaciona struktura institucija u javnom sektoru.

„Vrlo često je neusklađena organizaciona struktura. Imate situaciju da nije jasno koliko sredstava je orpedijeljeno za koju namjenu. Ne postoji dovoljno razvijeno interno izvještavanje. Interna pravila i procedure treba da postoje da bi se u okviru svake organizacije tačno znalo ko je za koji posao postupak ili korak u proceduri odgovoran, kako bi se bolje pratilo kako funkcionišu kontrole i gdje postoji nefunkcionisanje“, rekla je Krsmanović.

Crna Gora je, kako je ocijenila, u dijelu unutrašnje revizije postigla najveći uspjeh, jer se povećao broj revizora i procenat relizovanih preporuka.

Krsmanović je saopštila da je 2011. godine bilo 14 unutrašnih revizora na centralnom nivou, 2014. godine 33, a prošle 48.

Šef Nacionalnog centra za analizu novčanica u Centralnoj banci (CBCG) i član Radne grupe za Poglavlje 32, Dejan Levičar, je, govoreći o zaštiti eura od falsifikovanja, podsjetio na period hiperinflacije u Crnoj Gori.

„Jedini pozitivan momenat u čitavoj toj priči je da su ljudi koji su bili involvirani u rad s novcem stekli nevjerovatno iskustvo. Ručnom preradom tog novca, kada nije bilo moguće koristiti uređaje i mašine, to iskustvo je dalo rezultate. U tom periodu smo primijetili da se pojavljuju falsifikati novca, pa smo podigli stepen aktivnosti i prelaskom na marku postigli značjane rezultate“, objasnio je Levičar.

On je rekao da je CBCG 2012. godine potpisala Protokol o saradnji sa Upravom policije i Tužilaštvom.

„Na taj način smo napravili jedan efikasan i brz sistem. U slučaju bilo kakve sumnje na falsifikat, za kratak period se, čak za jedan dan, može završiti kompletna procedura tehničke analize i utvrđivanja eventualnog tipa falsifikata“, kazao je Levičar.

On je saopštio da je Crna Gora primijenila kompletnu evropsku regulativu u cilju zaštite eura od falsifikovanja.

„Najčešći falsifikat od uvođenja eura je bio u apoenima od 50 EUR. Nakon toga dolazi do promjene, a najčešći falsifikati su bili od 200 EUR i kovani novac od dva EUR. Potom, u periodu najvećih stranih direktnih investcija, od 2007. do 2009. godine, najčešći falsifikat je bio od 100 EUR, a danas je u Crnoj Gori najčešći falsifikat u apoenima od 20 i 50 EUR“, rekao je Levičar.

Predstavnik AFCOS kancelarija u Ministarstvu finansija, odnosno Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara, Anja Pavličić, podsjetila je da je Crna Gora u julu 2012. godine počela pregovore za članstvo u EU i otvaranje poglavlja.

„U okviru Poglavlja 32 javila se potreba za organizovanjem adekvatnih mehanizama za zaštitu finansijskih interesa EU. Evropska komisija (EK) je uspostavila Evropsku kancelariju za borbu protiv prevara (OLAF) i zahtijevala od svih zemalja članica i kandidata za članstvo da uspostave AFCOS u svojim zemljama“, rekla je Pavličić.

AFKOS u Crnoj Gori se sastoji iz tri segmenta – iz IPA strukture, institucija koje se bave suzbijanjem prevara, korupcije ili bilo kojeg drugog oblika nepravilnosti u sistemu i AFCOS kancelarije.

„AFCOS je donijela Strategiju za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima koja je usvojena u aprilu prošle godine. Crna Gora je jedina u regionu koja je donijela takav dokument“, dodala je Pavličić.

Predstavnik Instituta alternativa, Marko Sošić, rekao je da je uloga civilnog sektora u Poglavlju 32 najmanja.

„To poglavlje je među onima koja su više tehnička i ispunjeno je stvarima koje građani u svakodnevnom životu ne mogu osjetiti na svojoj koži, a ipak ih se tiču“, saopštio je Sošić.

On je rekao da su se primjedbe IA u tom poglavlju odnosile na nedostupnu dokumentaicju.

„Ukoliko ovaj proces ostane interni, ne možemo računati na veliki napredak“, zaključio je Sošić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније