Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

10. 04. 2017. 08:39   >>  08:13 4

TERNA USVOJILA PLAN

Naša struja stiže u Italiju do kraja godine

Kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) realizuje projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore, usvojila je nedavno razvojni plan za 2017. godinu koji prevdiđa ulaganja od oko 7,8 milijardi eura u niz projekta.

 

Između ostalog, kako se navodi u planu, nastaviće se sa realizacijom projekta energetskog povezivanja sa našom država, koji će do kraja 2017. biti priveden kraju.

Nakon polaganja energetskog kabla u more, sada je, prema navodima razvojnog plana Terne, na redu njegovo povezivanje na dalekovode. Naime, do kraja godine energetskim kablom biće povezan dalekovod koji CGES gradi u Lastvi Grbaljskoj sa dalekovodom u Vilanovi, za čiju gradnju je zadužena italijanska kompanija. Nakon priključenja energetskog kabla na dalekovode praktično je priveden kraju ovaj projekat, čiji će se benefiti, prema najavama predstavnika Terne i CGES-a, osjetiti već početkom 2018. godine kada će i zvanično biti pušten u rad.

Pored ulaganja u projekat sa Crnom Gorom, Terna planira i novo energetsko povezivanje sa Francuskom. I ovaj projekat je od velikog značaja za Crnu Goru, preko koje će višak električne energije sa Balkana biti plasiran na tržište Evropske unije.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti u Francusku ili neku od drugih država Evropske unije.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Nakon puštanja u rad energetkog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla – 20 odsto od instalisanih 1.000 megavata. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Stvaranjem integrisanog tržišta za električnu energiju, i povećanjem konkurencije, industriji i građanima će biti omogućeno snabdijevanje, na osnovu nižih veleprodajnih cijena energije.

Projekat vrijedan milijardu eura

Projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore vrijedan je gotov milijardu eura. Ugovor o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisan je 23. novembra 2010. godine između Vlade, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Terne. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, a sredstva su obezbijeđena od kredita Njemačke razvojne i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније