Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

06. 04. 2017. 17:51 >> 17:26

ŽUGIĆ OCIJENIO

Dobro idu poglavlja koja vodi CBCG

U sva tri poglavlja kojima u pregovaračkom procesu Evropskom unijom (EU) rukovodi Centralna banka Crne Gore (CBCG) ostvaren je značajan napredak i ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla ugroziti taj proces, saopštio je guverner CBCG, Radoje Žugić.

On se danas sastao sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivom Oraom, i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su Evropska komisija i Delegacija EU pružili CBCG u procesu približavanja Evropskom sistemu centralnih banaka, kroz projekte koji su finansirani iz sredstava pretpristupne pomoći. 

Kako je saopšteno iz CBCG, izražavajući očekivanje da će saradnja i ubuduće biti uspješna i produktivna, Žugić je upoznao Orava sa aktivnostima koje CBCG sprovodi u okviru procesa pregovaranja.

"Guverner je istakao da CBCG aktivno učestvuje u pregovaračkom procesima, na način što ova institucija rukovodi radnim grupama za tri pregovaračka poglavlja - Slobodno kretanje kapitala, Finansijske usluge i Ekonomska i monetarna unija, dok su predstavnici CBCG članovi radnih grupa za 14 pregovaračkih poglavlja", kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, Žugić je istakao da je u sva tri poglavlja kojima rukovodi CBCG ostvaren značajan napredak, i dodao da za sada ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla ugroziti pregovarački proces. 

Guverner je upoznao Orava sa intenzivnim aktivnostima koja CBCG sprovodi na planu unapređenja regulatornog okvira (u pripremi su nacrti za pet zakona iz nadležnosti CBCG), a u cilju usaglašavanja postojeće regulative sa EU direktivama. 

Sa druge strane, kako je istakao guverner, unaprjeđenje regulatornog okvira doprinijeće očuvanju zdravlja bankarskog sistema i snaženju finansijske stabilnosti, što će pozitivno uticati na ukupnu ekonomiju. 

Orav je, kako je saopšteno, istakao da će Delegacija EU u Crnoj Gori nastaviti da prati rad i podržava CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније