Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Filip Inić, TVCG

05. 04. 2017. 20:29 >> 20:03

DAMJANOVIĆ TRAŽI

VDT da se bavi NDKP-om

Nakon istrage o švercu cigareta u Novom duvanskom kombinatu, SDP zahtijeva raskid ugovora sa investitorom. Navodi se da nijesu ispunjene obaveze koje se tiču izgradnje fabrike, te da nijesu ispoštovane obaveze prema radnicima koje stoje u ugovoru. Predsjednik Anketnog odbora koji je pratio privatizaciju, Aleksandar Damjanović, kaže da bi novim DKP-om trebalo da se bavi Vrhovno državno tužilaštvo.

Investitor u Novom duvanskom kombinatu kompanija BMJ industriz nije izvršio obaveze preuzete potpisivanjem ugovora, kažu u SDP-u i pozivaju Vladu i Glavni grad da raskinu taj ugovor. Tvrde i da nadzorna komisija, čija je obaveza da prati ispunjavanje obaveza investitora, nije valjano obavila posao.

"Nemamo ni jedan javni izvještaj nadzorne komisije, dakle imamo činjenicu da nije ispunjen uslov koji se tiče izgradnje fabrike, da ne radi onaj broj radnika ili ne radi uopšte koji su predviđeni ovim ugovorom, da nije ispunjen onaj program koji je ključna osnova za privatizaciju kroz dokapitalizaciju", kaže SDP-ov Raško Konjević.

Navodi i da nije poslovano u skladu sa pozitivnim pravom i dobrom poslovnom praksom i etikom, ukazavši na nedavni slučaj istrage šverca cigareta u novom DKP-u. Da je potrebno da nadležne institucije donesu sud o tom pitanju, saglasan je predsjednik skupštinskog anketnog odbora Aleksandar Damjanović.

"Svi štetni ugovori odnosno ugovori koji prave štetu Crnoj Gori, a vezani su za neispunjavanje obaveza ili druge okolnosti, moraju biti stavljeni van snage. Dakle, prije svega mora ustanoviti razmjere te štete", kaže Damjanović.

Ima li štete i kolike su njene razmjere, trebalo bi da utvrde nadzorna komisija i Vrhovno državno tužilaštvo, a predsjednik Anketnog odbora podsjeća da je taj odbor, još u julu prošle godine pokušao da obustavi privatizaciju jer je, kako kaže Damjanović, već tada bilo poznato sa kakvim investitorom imamo posla.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније