Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis; Objavio: B.V. ]

30. 03. 2017. 19:41   >>  22:37

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

Reprogram duga tražilo 3.000 obveznika

Vlada je do sada primila zahtjev za reprogram poreskog duga od 3,08 hiljada dužnika, što je, prema poreskoj evidenciji, iznos od 103 miliona eura, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

 

“Od tog iznosa država bi, kada se uračuna umanjenje za kamate koje neće biti obračunate, trebalo da naplati 93 miliona eura”, kazao je Radunović nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Analiza realizacije poreske politike za prošlu godinu.

On je kazao da je veći broj poreskih obveznika suočen sa hroničnom nelikvidnošću, zbog čega je Vlada krajem prošle godine donijela Zakon o reprogramu poreskog duga.

“Cilj je da se obveznicima suočenim sa poteškoćama omogući da na relaksiran način izmire poreske obaveze u roku od pet godina bez plaćanja kamate”, saopštio je Radunović.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog duga raspisan je 15. februara, a rok ističe 1. aprila.

“Istekom tog roka mi ćemo kod poreskih obveznika imati dvije kateogrije – oni koji su se prijavili za reprogram i oni koji su od toga odustali. Nakon 1. aprila će se ići u prinudnu naplatu kod svih poreskih dužnika koji ne uđu u reprogram, ili na drugi način ne izmire svoje obaveze. Mislim da ćemo tada imati poprilično stečajeva”, kazao je Radunović.

On je rekao da nije zadovoljan naplatom poreskog duga.

“Dug je u jednom trenutku bio oko 700 miliona eura, pa je sada oko 560 miliona eura, a sigurna naplata je na nivou od 236 miliona eura”, precizirao je Radunović.

On smatra da je Zakon o reprogramu poreskog duga stvorio uslove da se utvrdi tačan iznos duga.

“Ovo je godina kada moramo iščistiti poreske knjige i biti načisto koliko imamo potraživanja po osnovu nenaplaćenog poreskog duga”, poručio je Radunović.

Na pitanje na koliko kompanija će biti “stavljen katanac” i koliko ljudi će ostati bez posla, Radunović je odgovorio da u ovom trenutnku to ne može tačno da saopšti.

“Zakon je vrlo korektan jer ima dva momenta. Jedan je dug rok otplate, a drugi oslobađanje od plaćanja kamata za to vrijeme. To je korektna ponuda. Ako za pet godina ne možete da izmirite poreski dug nije realno očekivati da imate pretpostavke da sačuvate biznis”, smatra Radunović.

On je saopštio da su ukupni ostvareni državni i lokalni prihodi u prošloj godini iznosili oko 1,63 milijarde eura, što je 10,2 odsto više u odnosu na 2015.

“Ako odvojeno posmatramo državne od lokalnih prihoda ostvareno je njihovo povećanje od nominalno 158 miliona eura, odnosno rast od 11,6 odsto u odnosu na 2015”, dodao je Radunović.

On je kazao da su lokalni prihodi ostvareni u iznosu od 118 miliona eura i manji su 5,4 odsto u odnosu na 2015.

“Ostvarena naplata lokalnih prihoda ne može se smatrati zadovoljavajućom, jer je u prošloj godini došlo do povećanja poreskih stopa kod porez na nepokretnosti”, objasnio je Radunović.

Na pitanje da li je Vlada donosila neke odluke po osnovu preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vezanih za stabilizaciju javnih finansija, Radunović je kazao da izvršna vlast, kada je u pitanju fiskalna strategija, razrađuje sav spektar potencijalnih mjera.

“Teško je utvrditi pravi opseg i sve mjere koje ćemo sprovoditi”, kazao je Radunović.

Vlada je danas razmatrala i Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na dan 31. decembar prošle godine koji je iznosio 2,54 milijarde eura.

Dug lokalnih samouprava je 143,09 miliona, a državni dug je 2,4 miijarde eura.

Radunović je kazao i da je Vlada danas usvojila i Informaciju o dugoročnom zaduživanju u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu s Predlogom ugovora o dugoročnom kreditu između Vlade i Ziraat banke koji je vrijedan 15 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније