Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

23. 03. 2017. 21:04 >> 20:38

PODRŠKA EK

Za bolju saobraćajnu infrastrukturu u regionu

Evropska komisija (EK) spremna je da podrži aktivnosti zemalja Zapadnog Balkana na poboljšanju i modernizaciji transportne infrastrukture, poručeno je tokom regionalne konferencije posvećene razvoju saobraćaja.

Dvodnevna konferencija posvećena razvoju saobraćaja, sa fokusom na modele finansiranja kapitalnih infrastrukturnih projekata. se, u organizaciji EK i Ministarstva saobraćaja i infrastrukture Bugarske, održava u Sofiji.

Crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, na poziv evropske komesarke za transport i mobilnost Violete Bulc, predvodi delegaciju Vlade Crne Gore sa ciljem da se kroz plenarne sjednice posvećene investiranju u transportnu infrastrukturu detaljnije upozna sa investicionim planovima Evropske unije (EU) i modelima saradnje država regiona za brže i kvalitetnije povezivanje. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konferenciju je otvorio premijer Bugarske. Ognyan Gerdzhikov, koji je rekao je da mreža autoputeva na Zapadnom Balkanu ima za cilj da poveća robnu razmjenu i trgovinu, a građanima omogući brži, sigurniji i udobniji transport.

“Za ostvarivanje ovog, ali i drugih ciljeva neophodni su nam ozbiljni finansijeri i naravno asistencija EU”, dodaje se u saopštenju.

Evropska komesarka za transport i mobilnost Violeta Bulc bazirala se, u obraćanju, na investicione planove EK, uzimajući u obzir političke i ekonomske izazove, a to su ekonomska kriza, terorističke prijetnje, migrantske krize, globalna raspodjela moći i klimatske promjene.

“Imajući u vidu da je saobraćaj pokretač svih ostalih društvenih procesa, bez dobro organizovane transportne mreže nema bržeg ekonomskog razvoja. Ali uporedo sa razvojem saobraćajnih sistema neophodno je voditi računa o klimatskim promjenama, zato su inovacije u saobraćaju, koje se odnose na smanjivanje zagađenja životne sredine veoma važne i potrebno ih je snažnije podržavati”, navedeno je u saopštenju.

Bezbjednost na putevima je, dodaje se, takođe jedan od ključnih ciljeva EK i svaka inicijativa u toj oblasti je poželjna i dobrodošla, fokus rada tijela EK biće i dalje smanjenje broja žrtava na putevima i povećanje bezbjednosti saobraćaja.

“EK je spremna da podrži aktivnosti zemalja regiona na poboljšanju i modernizaciji transportne infrastructure”, rekla je Bulc.

Kako je kazala, skupovi kao što su konferencija u Sofiji su potrebni da se predstave ideje, inovacije i novi mehanizmi finansiranja projekata,.

“Neophodno je poboljšati investiciono okruženje kako bi se procesi intenzivirali i to: novim zakonskim regulativama, smanjivanjem bankarskih naknada, efikasnijim procedurama javnih nabavki”, zaključila je ona.

Ministar saobraćaja Malte, zemlje koja je preuzela predsjedavanje Evropskim savjetom, Joe Mizzi, ocijenio je da je konferencija odlična prilika da se na jednom mjestu okupe predstavnici država regiona i EU, kao i veliki investitori, kako bi se razmijenile ideje i mišljenja o mogućnostima ulaganja u razvoj transprtne infrastrukture.

“Poruka ministra saobraćaja Malte je da treba snažnije mobilisati i motivisati privatni kapital da ulaže u saobraćajnu infrastrukturu, ali da se realno sagledaju mogućnosti i kapaciteti, kao i da je sada pravi trenutak da se pronađu novi modeli finansiranja”, navedeno je u saopštenju.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Bugarske, Hristo Alexiev, naglasio je da od konferencije očekuje otvaranje veoma važnih i zanimljivih tema za zemlje Zapadnog Balkana.

“Svi imamo isti cilj, a to je da ojačamo transportni sistem kao jedan od navažnijih pokretača privrednih aktivnosti. Kako je istakao bugarski ministar, na putu izgradnje modernih inteligentnih saobraćajnih sistema suočavamo se sa puno izazova, ali cilj je zajednički izgraditi savremenu saobraćajnu mrežu u korist kako privrede tako i građana”, saopšteno je iz Ministarstva. 

Nurković se prvog dana skupa u neformalnom razgovoru sastao i sa kolegama ministrima saobraćaja Bosne i Hercegovine i Makedonije.

“Drugog dana konferencije između ostalog planirani su bilateralni susreti sa Evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc i domaćinom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Bugarske Hristom Alexievim”, kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније