Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

23. 03. 2017. 12:43   >>  12:18

RABRENOVIĆ SAOPŠTIO

Nacionalno brendiranje za bolji imidž

Nacionalno brendiranje će uticati na poboljšanje imidža pojedinaca i kompanija, dok budućim investitorima pokazuje da jedna država razmišlja dugoročno o kompletnom društvenom, političkom i ekonomskom sistemu, ocijenjeno je iz Ministarstva ekonomije.

 

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, kazao je da su društveni i ekonomski benefiti značajni u svakom pogledu, jer se tim procesom podstiču svi preduzimljivi i inventivni stanovnici Crne Gore da ulažu u svoje djelatnosti i da na taj način dobiju pomoć od države.

“Za sve buduće investitore razvijen nacionalni brend je od velike vrijednosti i pokazuje da jedna država razmišlja dugoročno o kompletnom društvenom, političkom i ekonomskom sistemu”, rekao je Rabrenović u intervjuu za Privredni portal Tehnopolis.

On je, odgovarajući na pitanje koji su to koraci koji će Direktorat za razvoj nacionalnog brenda preduzeti u pravcu izgradnje nacionalnog Brenda, kazao da je prvi i osnovni korak koji su uradili, pored kadrovskog popunjavanja ljudima koji dobro poznaju proces brendiranja, je da se sprovedu aktivnosti na izboru znaka nacionalnog brenda.

“Iz tog razloga smo prošle godine izabrali znak koji treba da bude korišćen u procesu brendiranja i koji će biti u primjeni na svim proizvodima i svim predmetima za koje odlučimo da treba da nose znak nacionalnog brenda. Drugi korak je usvajanje Zakona o nacionalnom brendu, da bi se na pravi način uredio odnos između Ministarstva ekonomije i preduzeća, pojedinaca i slično koja treba da koriste znak nacionalnog brenda”, precizirao je Rabrenović.

On je naveo da je treći korak izrada Strategije nacionalnog brendiranja, koja treba da obuhvati sve bitne elemente nacionalnog brendiranja. Tu predstoji veliki posao oko umrežavanja svih institucija, privatnog, javnog i nevladinog sektora i svih ostalih institucija koje mogu zajednički da rade na procesu brendiranja Crne Gore.

“Nakon donošenja Zakona o nacionalnom brendu, najznačajniji korak koji slijedi je definisanje primjene logotipa podzakonskim aktima, kako bi na taj način što više popularizovali samo brendiranje države, njegov značaj, i kako bi naše kompanije do kraja godine izašle na strano tržište sa znakom nacionalnog brenda na svojim proizvodima”, kazao je Rabrenović.

Na Međunarodnom konkursu za izbor idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta nacionalnog brenda Crne Gore Ministarstvo ekonomije je u martu prošle godine izabralo logotip nacionalnog brenda. 

Autor pobjedničkog rješenja je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Vladimir Kovač. Znak Kovača predstavlja ujedno i orla u poletu, sa visoko uzdignutim krilima, kao zaštitnika države, predstavlja u jednom smislu i crnogorski ples Oro, sa visoko podignutim rukama, zatim krug kao savršeni oblik, ali i feniksa koji se uzdiže iz pepela.

Rabrenović je, odgovarajući na pitanje ko su potencijalni korisnici koji mogu steći pravo na dobijanje tog znaka i na koji način ga mogu koristiti, kazao da što se tiče državne uprave, njeni organi će moći da koriste znak bez specijalne procedure.

“Ostali kandidati za korišćenje znaka, u koje spadaju preduzeća, građani, sportski kolektivi i poznati umjetnici, imaće određenu proceduru koja će biti definisana zakonom. Znak nije dozvoljeno koristiti u vjerskim i političkim aktivnostima”, precizirao je Rabrenović.

Osim toga, posebno su definisana društva i pojedinci od velikog značaja za državu, koja će moći da koriste znak nacionalnog brenda bez posebne procedure i bez obaveze ispunjavanja rigoroznih uslova za korišćenje tog znaka.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima ogroman spektar materijalnih i nematerijalnih vrijednosti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније