Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

20. 03. 2017. 18:44 >> 18:20
2

HDL LAKOVIĆ

IRF nam ništa ne donira, plaćamo i kamatu

Hard diskont Laković (HDL) je novac koji uzima od Investiciono razvojnog fonda (IRF) uvijek vraćao na vrijeme i on nije dobijen pod bilo kakvim povoljnostima ili bez nadoknade, saopštili su iz te kompanije.

Iz HDL-a su saopštili da im je grubo i neistinito dodijeljena “etiketa” krimalne grupe.

"Želimo da našim građanima razjasnimo i opovrgnemo navode Demokrata, koje su svi mediji prenijeli. Neprovjerenim tvrdnjama direktno su napadnuta tri domaća privredna subjekta, bez razmišljanja kakve mogu biti posljedice po njih, a sve zarad nečijih dnevnih političkih ciljeva“, kaže se u reagovanju HDL-a.

Oni tvrde da obrušavanje na takav način na nešto što je domaće, ne donosi korist nikome, a ponajmanje građanima. 

"Koristeći terminologiju koja je poznata ljudima koji rade u finansijskim institucijama, ali ne i laicima, i donoseći zaključke da su oštećeni i država i građanstvo, vi nanosite ogromnu štetu domaćoj privredi. Iz vaših navoda se može zaključiti da smo mi nepovratno dobili neki novac od državnog fonda“, kaže se u reagovanju.

Pojašnjava se da je IRF finansijska institucija, kao što su i banke. 

Iz HDL-a tvrde da IRF za trgovinske lance imaju ponudu plasiranja novca sa kamatom i troškovima obrade kredita (nešto vrlo slično kreditu). 

"Znači, ne doniraju nam novac, već nam ga daju na kamatu, i to na jako kratak rok od 120 dana. Kamata je veća nego kod poslovnih banaka, a posebno stranih“, pojašnjavaju iz HDL-a.

Oni tvrde da to mogu u svako doba dati na uvid.

"Sav novac koji smo sa kamatom uzeli od IRF-a, uvijek vratimo prije isteka roka od 120 dana. Ništa nam nije dato pod bilo kakvim povoljnostima ili bez nadoknade. Pozajmili smo novac sa kamatom za nabavku proizvoda kao jedinu namjenu, tako da država nije oštećena, već je naplatila svoj plasman novčanih sredstava“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da na novac koji je pozajmljen i koji su cjelosti vratili, za kamate i obradu prošle godine su platili skoro 200 hiljada eura. "Toliko o tome da smo nekoga oštetili“.

Iz HDL-a pojašnjavaju da je kompanija Solo, koja posluje više od 22 godine, domaća i jedva odolijeva napadima strane konkurencije. 

"Naši potrošači su svjedoci da proizvode naše domaće kompanije kupuju po drastično nižim cijenama od uvoznih. HDL ima milionski promet sa proizvodima Sola koji 90 odsto svoje proizvodnje plasira kroz HDL", pojašnjava se u saopštenju. 

Precizira se da se u ugovoru HDL obavezuje da avansira proizvodnju Sola i time potpomogne povoljniju nabavku sirovina.

"Od prvoga dana našeg poslovanja mi radimo sa Solom, a tako će i ostati, jer je ključni dobavljač u kategoriji papira. Od prometa vrijednog par desetina hiljada, podigli smo promet kompanije Solo za više od 10 puta", navode iz HDL-a.

Oni su rekli da se opštim pravilima obavljanja IRF aranžmana poput ovih (dokument je javan i dostupan na sajtu IRF-a) jasno daje za pravo da mogu dobijati sredstva za postojeća i buduća potraživanja, isporučenu ili ugovorenu robu. 

"Imajući u vidu da je papirna sirovina poput berzanskih roba, čeka se idealan momenat za njenu nabavku. Pošto smo većinski kupac Sola, naš odnos je praktično partnerski, a mi smo uključeni i u nabavku sirovina", pojasnili su iz HDL-a.

Oni su naglasili da su sva tri pomenuta privredna subjekta čisto domaća. 

Prema njihovim rijčima, HDL ima cilj da bude najeftinija trgovina u zemlji, a i van nje.

"HDL je jedini lanac u našoj zemlji koji daje šansu ovim našim proizvodima, inače najprodavanijim u svojoj kategoriji, što nedvosmisleno govori da nijesmo pogriješili sto smo odabrali naš, a ne strani brend. HDL se svojim načinom vođenja posla, podržavanjem domaćih proizvođača i samostalnim uvozima roba multinacionalnih brendova, za sada uspješno brani od napada", naglasili su iz te kompanije.

Oni su itakli da je HDL na bijeloj listi poreskih obaveznika. 

"Jedna je od najbrže rastućih kompanija u Crnoj Gori. Trenutno zapošljavamo oko 705 radnika, a do kraja godine zapošljavaćemo preko hiljadu, imajući u vidu da je u toku izgradnja dva trgovinska centra. Ponosni smo što su i naše domaće firme, koje su nas pratile, takođe i same porasle", tvrde iz HDL.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније