Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2017. 15:30   >>  15:05

PKCG

Poslovna kultura zadatak menadžmenta

Upravljanje poslovnom kulturom, koja je moćan psihološki mehanizam u oblikovanju ponašanja zaposlenih, jedan je od najzahtjevnijih menadžerskih zadataka, ali i neminovnost, ocijenjeno je na radionici koja je organizovana u Privrednoj komori (PKCG).

„Stvaranje i upravljanje poslovnom kulturom u kompaniji je neminovnost da bi zaposleni podržali ciljeve menadžmenta, koji bi se u suprotnom urušili“, kazao je predavač na radionici pod nazivom Psihologija motivacije i pokazatelji zaposlenih, Radoje Cerović.

On smatra da šablonski pristup prodaji ili nekoj drugoj aktivnosti sam po sebi urušava rezultate.

„Kako upravljati poslovnom kulturom? Preduslov je liderska inicijativa, sve ostalo su alati“, rekao je Cerović na radionici koju je organizovala PKCG u saradnji sa bonitetnom kućom COFACE.

On je, između ostalog, govorio o značaju aktiviranja mehanizama hijerarhije, ograničenom uticaju novca na motivisanje zaposlenih u zavisnosti od njihovih potreba i složenosti posla, kao i o važnosti vizuelnog menadžmenta za postizanje evidentnih rezultata.

Cerović je potencirao različite izvore motivacije zaposlenih, razvoj individualnog pristupa toj oblasti, kao i alate koji dovode do povećavanja njenog nivoa. Poseban fokus bio je na poslovnoj kulturi koja je moćni psihološki mehanizam u oblikovanju ponašanja zaposlenih.

Potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović, kazala je da ta poslovna asocijacija od novembra 2015. godine, zajedno sa COFACE-om, izdaje elektronski sertifikat Excellent SME. Riječ je, kako je objasnila, o označavanju odličnih malih i srednjih preduzeća, čime ona postaju vidljivija na tržištu.

„Na taj način se šalje poruka njihovim potencijalim poslovnim partnerima da su to pouzdane kompanije, što doprinosi povećanju povjerenja i lakšem donošenju poslovnih odluka u uslovima smanjenog rizika“, objasnila je Filipović.

U Crnoj Gori ima 255 preduzeća koja su nosioci sertifikata, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od 431 milion eura, raspolažu kapitalom od 301 milion eura, ostvaruju više od 28 miliona eura profita i zapošljavaju blizu šest hiljada radnika.

„Projekat sertifikacije Excellent SME je zaživio u deset zemalja i širi se, čime se povećava i svojevrsna bijela lista malih i srednjih preduzeća sa kojima je pouzdano poslovati“, rekla je Filipović.

Ona je saopštila da je resertifikacija nosilaca jedna od aktivnosti PKCG koje joj na tom projektu predstoje, s obzirom na to da sertifikat Excellent SME važi godinu.

„Među prvim nosiocima sertifikata, već imamo 52 resertifikacije. Nastavićemo sa daljom promocijom nosilaca i samog projekta, širenjem kruga preduzeća koja na taj način dobijaju preporuku za uspješnu saradnju. Nastavićemo sa edukacijama i povezivanjem sa privrednicima iz inostranstva preko poslovnih foruma koje organizuje PKCG“, poručila je Filipović.

Regionalni menadžer COFACE za Srbiju i Crnu Goru, Đorđe Živanović, kazao je da u Crnoj Gori ima impozantan broj sertifikata u odnosu na ukupan broj kompanija.

„U poređenju sa januarom prošle godine, broj nosilaca sertifikata SME Excellent je porastao 68 odsto“, naveo je Živanović i dodao da je u drugim zemljama trend rasta 15 odsto.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu biće uspostavljena platforma za umrežavanje svih kompanija koje su nosioci sertifikata, kao i učešće na sajmovima sa ciljem jačanja njihovih poslovnih veza.

„Sve je više javnih institucija koje prilikom uspostavljanja saradnje traže od preduzeća SME Excellent sertifikat“, kazao je Živanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније