Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 03. 2017. 13:48 >> 13:32

VLADA

Kreirali stranicu koja se odnosi na STO

Ministarstvo ekonomije kreiralo je na svom zvaničnom web portal posebnu stranicu koja se odnosi na Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO), čime će sve neophodne informacije o toj organizaciji crnogorskim građanima i preduzećima biti dostupne na jednom mjestu.

 

“Na taj način je omogućena bolja informisanost o STO procesu, a crnogorskim građanima i preduzećima da sve neophodne informacije nađu na jednom mjestu, čime se unaprijeđuje slika Crne Gore u poslovnom svijetu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je STO jedina međunarodna organizacija koja definiše institucionalno pravni okvir međunarodnog trgovinskog sistema u području trgovine robama, uslugama i trgovinskih aspekata intelektualne svojine.

“Fokusirajući se na temu, dat je prikaz procesa pristupanja Crne Gore STO-u, kao i preuzetih obaveza. Istovremeno su obuhvaćeni svi STO sporazumi, odnosno pravna tekovina organizacije, kao i najznačajne aktuelnosti u odnosu na Crnu Goru i aktivnosti u okviru STO”, navodi se u saopštenju.

Stranica, kako su kazali, sadrži informacije koje se redovno ažuriraju. Ona sadrži biblioteku sa svom aktuelnom legislativom koju Crna Gora primjenjuje iz područja trgovine robom, uslugama i trgovinskih aspekata intelektualne svojine, kao i nacrt legislative koja je na javnoj raspravi. Na stranici se mogu naći sporazumi o slobodnoj trgovini, ekonomskoj saradnji i o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, kao i mjere koje utiču na trgovinu, u slučaju da budu uvedene.

Stranica sadrži i notifikacije koje Crna Gora dostavlja STO-u u cilju obezbjeđenja transparetnosti, a koje proizilaze iz relevantnih sporazuma, kao i informacije o održanim ministarskim konferencijama i njihovim rezultatima.

“Na sastancima ministarske konferencije, kao najvišeg organa STO, donose se odluke o svim pitanjima koja su regulisana STO sporazumima, kao i mjere neophodne za funkcionisanje organizacije. Takođe, kao odgovor na razvoj trgovine definisana su radna tijela STO”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je, i pored činjenice da Crna Gora ima Stalnu misiju pri STO u Ženevi, neophodno bilo da se definišu informacioni centri koji se mogu naći u dijelu koji se odnosi na kontakte u određenim resorima koji se bave specifičnim oblastima trgovine, što nalažu pojedini STO sporazumi.

Na stranici se nalaze i korisni linkovi koji su veza sa sadržajima određenih web stranica, kao sto su CEFTA, EFTA, Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Ostala STO dokumenta obuhvataju značajne publikacije koje ta organizacija objavljuje na godišnjoj osnovi, a koje su od značaja za trgovinsku politiku i razumijevanje trendova u trgovini. U dijelu koji se odnosi na tehničku pomoć objavljuju se seminari i kursevi koji pokrivaju različite aspekte trgovine”, kazali su iz Ministarstva.

Njih, kako je objašnjeno, organizuje STO, a namijenjeni su predstavnicima organa državne uprave koji posjeduju relevantno radno iskustvo u tim oblastima.

“Trenutno je u toku prevođenje web stranice na engleski jezik, tako da će i takva opcija biti na rapolaganju. Izrada ove stranice realizovana je u saradnji sa resornim institucijama i uz tehničku pomoć Ministarstva javne uprave”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније