Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 06. 2013. 14:31 >> 14:31

PROCJENE SB

Ekonomija će blago porasti

Crnogorska ekonomija će, prema procjenama Svjetske banke, u narednoj godini porasti 1,8 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,5 odsto.

U svom polugodišnjem izvještaju Globalni ekonomski izgledi, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navedeno je da će crnogorska ekonomija u ovoj godini rasti 0,8 odsto, koliko je prognozirano i u izvještaju objavljenom u januaru.

SB, kako se navodi u izvještaju, nije mijenjala ni izglede za 2015. godinu, kada će ekonomija rasti dva odsto.

Deficit platnog bilansa u ovoj godini prognoziran je na 19 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok će se u narednoj, prema procjenama SB, smanjiti na 18,3 odsto.

U izvještaju se dodaje da će deficit platnog bilansa 2015. godine iznositi 17 odsto. U regiji Evrope i srednje Azije, u koju spada Crna Gora, stopa ekonomskog rasta smanjena je u odnosu na januarsku prognozu i iznosi 2,8 odsto, dok je za narednu godinu predviđen rast od 3,8 odsto.

Prema analitičarima SB, nekoliko domaćih faktora uključujući fiskalnu i monetarnu politiku i strukturalna pitanja generisaće razlike u ekonomskom učiunku u zemljama regije.

Iz SB-a očekuju da će se prihodi od poljoprivrede povećati u narednom periodu, ali da je u nekim zemljama neophodna bolja fiskalna konsolidacija.

Ipak, ekonomski rast ostaje slab, i očekuje se postepeni rast do kraja godine. Prognoze za region zavise najviše od povećanja deficita platnog bilansa, kao i unutrašnjih faktora fiskalnog deficita, nezaposlenosti i inflacije.

Od zemalja iz regiona, SB je prognozirala privredni rast Srbije od 3,1 odsto, Kosova četiri odsto, Makedonije 2,5 odsto, Rumunije 2,2 odsto i Albanije dva odsto.

SB je snizila procjene rasta globalne ekonomije, jer će recesija u eurozoni biti dublja nego što se očekivalo i zbog usporavanja rasta nekih od zemalja u razvoju.

Banka je procijenila da će svjetska ekonomija ove godine porasti 2,2 odsto, što je manje u odnosu na 2,4 odsto koliko je procjenjivala u januaru.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније