Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 06. 2013. 14:10 >> 23:15
13

NE ZNA SE KO PLAĆA

VIDEO: Kavarić- Struja za KAP, kratkoročno

Crnogorski elektroprenosni sistem našao je tehničko rješenje da problem snabdijevanja Kombinata aluminijuma strujom premosti kratkoročno, što znači da je struja za fabriku obezbijeđena, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je kazao da je CGES našao tehničko rješenje da problem premosti kratkoročno, zbog hitnosti situacije.

„Kratkoročno rješenje znači da je obezbijeđena struja za KAP i koliko god puta me budete pitali, ja mogu da ponovim ono što sam rekao tri puta“, rekao je Kavarić, odgovarajući nekoliko puta na pitanje novinara ko će platiti struju za KAP.

Ministar je, nakon potpisivanja Protokola o saradnji sa predstavnicima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveo da CGES trenutno premošćava, odnosno traži izlaz iz situacije da ne bi došlo do interventnog gašenja KAP-a.

„CGES premošćava kriznu situaciju u datom momentu, a ishod ćemo vidjeti po pitanju sudskog postupka. Svakako krajnji ishod ovoga treba da bude to da će KAP biti zadužen za ovaj iznos. CGES će to dokazati na sudu“, poručio je Kavarić.

Inače, Vlada je na današnjoj sjednici zadužila resorna ministarstva da, svako u dijelu svojih nadležnosti, u najkraćem mogućem roku, definiše sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženja postojeće situacije.

Rok do sjutra u podne, isključenje u ponedjeljak ?

Ukoliko Kombinat aluminijuma do petka u podne ne obezbjedi novog snabdjevača strujom, Crnogorski elektroprenosni sistem isključiće KAP sa elektro mreže u ponedjeljak u 15 sati, odlučio je Odbor direktora CGES. Ta kompanija će, kako je najavljeno jutros, pokrenuti tužbu protiv KAP-a.

Neophodno je bezuslovno početi vraćanje električne energije u Evropsku interkonekciju, kako bi se izbjegle veoma ozbiljne posljedice po domaći elektroenergetski sistem, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

„Odbor direktora apelovao je na Vladu Crne Gore da svojim autoritetom obezbijedi hitno potpisivanje ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom, zbog najavljenog prekida isporuke od strane Elektroprivrede Crne Gore 14. juna u ponoć", navodi se u saopštenju CGES.

 

U toj kompaniji kažu da će u slučaju da se do petka u podne ne obezbijedi snabdjevač za KAP, predstavnik državnog kapitala u Odboru KAP-a morati da da saglasnost na početak konzervacije proizvodnih ćelija.

"Ukoliko se ne ispune pomenuti uslovi, koji su ultimativni zahtjev udruženja evropskih operatora prenosnih sistema, čiji je CGES punopravni član, naša kompanija će podesiti sisteme električnih zaštita na način koji će atomatski isključiti ovu fabriku sa mreže u ponedjeljak u 15 časova. Sve nadležne institucije biće upozorene na ovu akciju i od njih će biti zhtijevano da se pripreme na umanjenje ekološki rizik, kao i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i opreme", navodi se u saopštenju CGES.


Da bi se izbjegao rizik od prekida u napajanju ostalih potrošača u državi, a što je posljedica nezakonitog i krajnje neodgovornog ponašanja KAP-a, CGES će izvršiti provjeru procedura ponovnog uspostavljanja sistema, što u najkraćem znači da će simulirati postupak postepenog uključenja potrošača u sistem.

"Istovremeno će naša kompanija pokrenuti odgovarajuće tužbene procedure protiv uzročnika ovog problema - KAP-a", navodi se u saopštenju CGES.

 

 

Tatjana Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније