Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 06. 2013. 14:07 >> 20:59
4

ĐUKANOVIĆ U KIJEVU

VIDEO: Otkrio spomenik Njegošu

Premijer Crne Gore Milo Đukanović otkrio je danas u Kijevu spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu.

 

Đukanović boravi u službenoj posjeti Ukrajini. On i njegov ukrajinski kolega Mikola Azarov saglasili su se da nema opravdanja za malu robnu razmjenu između dvije zemlje.

Prvog dana posjete premijeri su dogovorili i konkretne korake. 

„Spremni smo da ponudimo Crnoj Gori listu visokotehnoloških poizvoda, naročito iz energetike. Jer Ukrajina proizvodi čitav kompleks opreme neophodne za izgradnju hidro i termo elektrana”, saopštio je Azarov.

A dok se točak robne razmjene jače ne zavrti, onaj turistički je u punom zamahu. Samo u posljednje dvije godine broj ukrajinskih turista uvećao se 100 odsto, tako da je u 2012. dostigao 50.000.

"Dajem nalog ministru saobraćaja da odmah krene na posao ne bi li što prije uspostavili avio vezu između Kijeva i Podgorice”, poručio je ukrajinski premijer.

Već pola godine na snazi je sporazum o slobodnoj trgovini, ukinut je vizni režim, a dobro funkcionišu i svi ostali sporazumi koje smo potpisali sa Ukrajinom.

Premijeri Đukanović i Azarov nadaju se da će tako biti i sa četiri nova međudržavna sporazuma, koja su sa ukrajisnkim kolegama, potpisali ministri Branimir Gvozenović i Petar Ivanović.

Otkrivanjem spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu u Kijevu i ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku u Podgorici, dvije zemlje su postavile najčvršće temelje prijateljstva, ocijenio Ðukanović.

„Ovim činom, nakon što je prije godinu i po u Podgorici otkriven spomenik Ševčenku, velikom ukrajinskom pjesniku, slikaru i humanisti, postavljamo najčvršće temelje prijateljstva koji simbolizuju i naše savremene odnose, i vjekovnu tradiciju bliskosti crnogorskog i ukrajinskog naroda“, kazao je Ðukanović, navodeći da su Njegoš i Ševčenko "tokom svojih kratkih života stvorili grandiozna djela, i uzdigli ugled svojih naroda u slovenskom i u cijelom svijetu". 

Đukanović je ocijenio da je Njegoš u Crnoj Gori, kao i Ševćenko u Ukrajini, sinonim vjekovne borbe za slobodu. 

„Ova svečanost za nas je posebna, jer spomenik Njegošu otkrivamo u godini kada slavimo dva vijeka od njegovog rođenja“, kazao je Ðukanović.

Premijer je istakao da prijateljstvo između Crne Gore i Ukrajine ima "duboke istorijske korijene", te da dvije zemlje, iako različite po veličini imaju sličnu istorijsku sudbinu i tradiciju.

„Danas predano radimo na osavremenjavanju naših veza. Dijelimo zajedničke evropske vrijednosti. Razvoj demokratije, socijalna pravda, zaštita ljudskih prava i sloboda i vladavina prava ogledalo su moderne države“, naveo je Ðukanović, ističući kako je siguran da u reformskim procesima dvije zemlje imaju šta ponuditi jedna drugoj u razmjeni iskustava.

 

 

Mila Vuković, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније