Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 06. 2013. 08:08   >>  10:51 7

KOMPENZACIJE

Prenos vraća KAP-ovu struju ?

Crnogorski elektroprenosni sistem će danas početi da vraća električnu energiju koja je za potrebe rada Kombinata aluminijuma nelegalno preuzeta iz evropske interkonekcije od 1. aprila do 23. maja, potvrđeno je nezvanično Vijestima iz uprave kompanije.

Kako se navodi, to će se regulisati kroz višestruku kompenzaciju u kojoj će učestvovati država, Montenegrobonus i KAP, što će najvjerovatnije danas Vlada usvojiti.

Dnevne novine pišu da je rok za vraćanje struje koju je podgorički Kombinat aluminijuma nelegalno preuzeo iz sistema evropske interkonekcije produžen do petka i očekuje se da Vlada na današnjoj sjednici usvoji zaključak kojim bi državna kompanija CGES počela da vraća električnu energiju tržišne vrijednosti oko 3,5 miliona eura.

Prema dosadašnjim sličnim modelima, prebijanja dugova su skoro uvijek bila i na uštrb punjenja budžeta.

Struja koja je nelegalno potrošena od 22. februara do aprila biće vraćena tek tokom oktobra, što je najavljeno iz CGES-a. Ukupni dug za sporni period je oko 3,5 miliona prema sadašnjim cijenama.

Predstavnici ruskog menadžmenta sinoć su u Kombinatu aluminijuma na sjednici Odbora direktora glasali su za gašenje fabrike, dok je predstavnik Vlade Nebojša Dožić iskoristio pravo veta i glasao protiv, saopšteno je Portalu RTCG.

Kako je Dožić saopštio našem portalu, takvo glasanje znači da nije moguće početi gašenje ćelija.

Pored toga KAP još uvijek ima struju, jer je na sjednici Borda direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema odlučeno je da tokom noći KAP-u struja ne bude isključena iako još nijesu počeli da vraćaju električnu energiju evropskoj interkonekciji, niti pronašli novog snabdjevača.

Iz CGES-a su kazali da će zaključci sa sjednice javnosti biti sjutra predstavljeni i u formi saopštenja.

Uprava CGES-a u posljednji čas sinoć je odustala od prekida napajanja KAP-a strujom upozorivši otvorenim pismom Vladu da će to uraditi u ponedjeljak ukoliko se do tada ne postigne dogovor o legalnom snabdijevaču aluminijumske kompanije.

U KAP-u, međutim, tokom radnog dana ništa nije ni ukazivalo da može doći do isključenja struje, za što je, kako tvrde u kompaniji, potrebno najmanje 12 dana. Toliko im je potrebno za postepeno gašenje ćelija.

Do sjutra u deset sati evropskim partnerima, prema diktatu iz Brisela, Crna Gora treba posredstvom CGES-a da vrati energiju vrijednu 600 hiljada eura, a novac za kupovinu struje od Elektroprivrede u toj vrijednosti, mogla bi, prema informacijama Vijesti obezbijediti državna kompanija Montenegrobonus.

Odluku o tome bi, prema nezvaničnim informacijama, kroz poseban zaključak već na današnjoj sjednici trebalo bi da donese Vlada.

Ruski menadžeri KAP-a iz Centralno evropske aluminijumske kompaniej Olega Deripaske dva dana odlučni su u namjeri da ne plate pokradenu struju.

Iz Vlade i iz CGES-a danima su upozoravali da struju evropskim partnerima na ime prve rate treba da plati KAP, odnosno, onaj koji je potrošio.

Ruski menadžeri su otvoreno pozvali Vladu da ugasi KAP ukoliko smatra da dalji njegov rad nije u interesu Crne Gore.

Prava višečasovna debata bila je na odboru CGES-a na kojem su se pojavili i predstavnici italijanske Terne koji nijesu krili nezadovoljstvo situacijom u Crnoj Gori.

Predstavnici Terne, kojima su se pridružili i pojedini članovi borda iz Crne Gore, prema informacijama Vijesti, uputili su otvoreno pismo ili svojevrsni ultimatum Vladi da će u ponedjeljak KAP definitivno skinuti sa elektromreže ukoliko sa EPCG do tada ne postigne dogovor ga direktno snabdijeva strujom.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније