Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

23. 02. 2017. 23:06   >>  22:42

INSTITUT ALTERNATIVA

Javna preduzeća van domašaja reformi

Vlada je opseg jasne i relativno strožije primjene pravila zapošljavanja svela svega na nekoliko procenata javnog sektora, dok se na zapošljavanje u velikom broju javnih preduzeća i ustanova primjenjuju samo labava pravila iz mnoštva zakona, smatraju u Institutu alternativa.

Ta nevladina organizacija je u decembru nadogradila svoj sajt 'Moja uprava', u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, uz podršku Evropske unije (EU).

“Sajt omogućava građanima da podijele probleme pri ostvarivanju prava pred našom upravom. Međutim, iako se ova internet stranica odnosi samo na javnu upravu, odnosno organe državne i lokalne uprave i takozvana regulatorna tijela, građani nam vrlo često ukazuju i na probleme u javnim preduzećima i ustanovama”, navodi se u saopštenju.

U jednom slučaju, upućuje se na neregularnosti angažovanja higijeničarke u Elektroprivredi (EPCG) i rada na crno za, kako se tvrdi, 50 eura.

“U jednom od obraćanja, građani takođe tvrde da je konkurs za direktora/direktoricu Biblioteke Univerziteta Crne Gore, “personalizovan” na način što propisuje uslove koji odgovaraju samo jednoj osobi, a koji nijesu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji”, rekli su iz IA.

Ti slučajevi su, kako smatraju u IA, samo pokazatelj nedovoljne regulacije upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru i nedovoljne spremnosti da se neophodne reforme sprovedu na svim nivoima.

Prema procjenama IA, propisi o državnim službenicima i namještenicima koji predviđaju određene, iako nesavršene, standarde zapošljavanja i napredovanja, odnose se tek na sedminu crnogorskog javnog sektora, odnosno na oko osam hiljada zaposlenih, uglavnom u organima državne uprave i administraciji sudstva, tužilaštva, Skupštine i predsjednika i u drugim državnim organima.

“Ostatak javnog sektora, koji prema posljednjim podacima broji oko 56 hiljada zaposlenih, je neregulisan, naročito u oblastima zapošljavanja i napredovanja, koje, sudeći prema dosadašnjim praksama, predstavljaju oblasti naročito podložne za korupciju, nepotizam i nedozvoljeni politički uticaj”, rekli su iz IA.

IA će, kako se zaključuje, u narednom periodu dodatnu pažnju posvetiti opsegu crnogorske “javne službe” i preporukama za unaprijeđenje upravljanja ljudskim resursima, ne samo u državnoj upravi, već i u lokalnoj samoupravi, agencijama, javnim preduzećima i ustanovama, s obzirom na to da sadašnje stanje nije usaglašeno sa standardima dobrog upravljanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније