Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 06. 2013. 18:38 >> 18:38

SASTANAK MINISTARA REGIONA

Azerbejdžanski gas dolazi na Balkan

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Igor Lukšić, učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica u projektima trans-jadranskog i jonsko-jadranskog gasovoda (TAP/IAP), održanom u Dubrovniku.

 

Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije i BiH, koji su potpisali zajedničku izjavu povodom podrške izgradnji trans-jadranskog(TAP) i naknadnom povezivanju na jonsko-jadranski gasovod(IAP).

"Ministri su izrazili snažno političko opredjeljenje i punu podršku projektu trans-jadranskog gasovoda (TAP), kojim je planiran transport azerbejdžanskog gasa od Grčke do Italije preko Albanije, što će predstavljati integralni dio Južnog gasnog koridora. U zajedničkoj izjavi je takođe izražena puna podrška naknadnom povezivanju trans-jadranskog sa jonsko-jadranskim gasovodom, pri čemu bi se omogućilo optimalno snabdijevanje gasom regije južne Evrope i djelimično jugoistočne Evrope.  Ministri vanjskih poslova vjeruju da će se na taj način doprinijeti jačanju regionalne energetske stabilnosti, što je od vitalnog značaja za razvoj i napredak u budućnosti", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Ministri su razmijenili mišljenja i o pojedinačnim obavezama koje se odnose na razvoj, finansiranje, izgradnju i funksionisanje projekata trans-jadranskog i jonsko-jadranskog gasovodaa, kao i o pripremama domaćeg tržišta za dostavu kaspijskog gasa.

 

 

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija, je istakao da pored jačanja strateškog značaja regiona južne Evrope, diverzifikacija izvora energije će doprinijeti sniženju cijena koje trenutno plaćaju domaćinstva i industrijski sektor.

Lagumdžija je istakao da je u okviru nedavne službene posjete Azerbejdžanu prilikom susreta sa predsjednikom Ilhamom Aliyevim razgovarano o unapređenju privredne saradnje u oblasti energetike, te o eventualnoj podršci Republike Azerbejdžan izgradnji trans-jadranskog plinovoda. 

Šefovi diplomatija su pozdravili prisustvo predstavnika Azerbejdžana i Evropske komisije zbog njihovog značaja za distribuciju i diverzifikaciju energetskih izvora i transportnih puteva u širem evropskom kontekstu.

 

Izvor: Agencije

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније