Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 06. 2013. 18:59   >>  18:59

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU

Prva ponuda za Duvanski pred Vladom

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio da prva ponuda za prodaju 100% akcijskog kapitala Novog duvanskog kombinata AD Podgorica ispunjava uslove za učešće na tenderu i uputio Predslog ugovora Vladi na razmatranje.

Kako je zaključeno na današnjoj sjednici, kojom je presjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, konzorcijum kompanija Partner Company Danilovgrad, PRIMAT Užice i Jaz Express Budva ima iskustvo u izgradnji sličnih kapaciteta i da posjeduje finansijsku sposobnost za izgradnju fabričkih kapaciteta prema projektnoj dokumentaciji.

Nakon razmatranja ponude i elemenata kupo-prodajnog Ugovora, Savjet je prihvatio Izvještaj Tenderske komisije sa Predlogom ugovora i uputio ih Vladi na razmatranje.

„Tim Predlogom definisana je prodajna cijena u iznosu od 7,1 miliona eura za  preko 7,5 miliona akcija, što predstavlja povećanje cijene u odnosu na ponudu koja je iznosila 6 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Predlogom ugovora utvrđena je i obaveza ponuđača da realizuje investiciona ulaganja u iznosu od oko 9,5 miliona (bez PDV-a) u izgradnju fabrike, i to u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora, te da obezbijedi tehnički prijem Fabrike i pribavi upotrebnu dozvolu najduže šest mjeseci od dana prenosa i montaže opreme na novoj lokaciji. Takođe su usaglašene i obaveze o ulaganjima u Dodatni investicioni program u iznosu od 1,5 miliona eura, za remont postojećih i nabavku novih mašina za pakovanje cigareta, u roku od tri godine od preuzimanja Kompanije.

„ U slučaju da ponuđač ne ispuni obaveze o izgradnji i o obezbjeđivanju upotrebne dozvole u utvrđenim rokovima, ponuđač je prihvatio klauzulu o raskidu ugovora, uz pravo prodavca da zadrži cjelokupan iznos kupoprodajne cijene“, navodi se u saopštenju.

Ugovorom je predviđena i obaveza ponuđača da u prvoj godini rada nove fabrike uposli najmanje 100 radnika, u drugoj 120, trećoj 130, četvrtoj 140, a u petoj godini 150 radnika, kao i da najmanje 5 godina po preuzimanju kompanije primjenjuje Opšti, Granski i Pojedinačni kolektivni ugovor i obezbijedi usklađenost internih akata iz radnih odnosa sa postojećom pravnom regulativom.

Kako se navodi, Ponuđač je prema Ugovoru dužan da zadrži osnovnu djelatnost Društva najmanje 5  godina od stupanja na snagu Ugovora, sa minimalnim godišnjim obimom proizvodnje od 600 tona, te da u potpunosti održava proizvodnju na postojećoj lokaciji. Za realizaciju te obaveze, dužan je da ponudi angažovanje 90% radnika koji su u momentu otvaranja stečajnog postupka bili zaposleni na neodredjeno vrijeme u Duvanskom kombinatu, kao i 10 zaposlenih u  društvu „Proizvodnja i obrada duvana“.

„Radnici koji su bili zaposleni na neodredjeno vrijeme, a ne budu angažovani od strane ponuđača, imaju pravo na otpremnine iz socijalnog programa koji je važio u Duvanskom kombinatu AD u stečaju, na dan otvaranja stečaja, što predstavlja obavezu koja je predviđena izmirenjem iz stečajne mase ili od strane prodavaca akcija“, piše u saopštenju Savjeta

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније