Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 06. 2013. 15:37 >> 15:38

SAVEZ SINDIKATA

SSCG: Odbijen OKU

Skupština Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) na današnjoj vanrednoj sjednici nije prihvatila usaglašeni tekst Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

To će, smatraju predstavnici Skupštine, značiti nastavak pregovora sa socijalnim partnerima.

Statusom SSCG predviđeno je da je za donošenje odluke o prihvatanju usaglašenog teksta OKU bila neophodna dvotrećinska većina, koja na današnjoj sjednici nije postignuta, saopšteno je agenciji Mina biznis.

Skupština SSCG, kako su dodali, smatra važećim takozvani stari OKU, čiji je jedan aneksa suspendovan, dok socijalni partneri imaju suprotno mišljenje.

Predstavnici SSCG su ocijenili da je važeći OKU bolji od novog teksta, koji je predložen za usvajanje, posebno po pitanju minulog rada, prinudnih godišnjih odmora i premještaja radnika na drugo radno mjesto.

"SSCG ostaje pri stavu da važeći OKU sa potpisanim granskim kolektivnim ugovorima, predstavlja dovoljnu zaštitu do donošenja novog, nadamo se boljeg ugovora", poručili su iz te sindikalne centrale.

Oni su saopštili da će socijalni partneri sada morati da se vrate pregovorima o novom tekstu OKU, posebno jer je u toku donošenje novog zakona o radu.

"To će biti prilika da se radnički interesi zaštite na bolji način", poruèili su iz SSCG.

Oni su dodali da je postojeći OKU, prema mišljenju socijalnih partnera, prestao da važi prije osam mjeseci, zbog čega su zaposleni u lošijem položaju i uskraćena su im brojna prava. Između ostalog, oni smatraju, da je na taj način poslodavcima omogućeno da ne uplaćuju minuli radni staž, kako je bilo predviđeno OKU-om, a ne znaju se ni precizni uslovi za otkaz ugovora o radu, plaćeno odsustvo, prekovremeni i noćni rad, kao ni šta ulazi u cijenu rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније