Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

06. 02. 2017. 15:48   >>  15:24

MONSTAT SAOPŠTIO

Veći promet robe u trgovini na malo

Promet robe u trgovini na malo u decembru prošle godine je u odnosu na isti mjesec 2015. veći 6,9 odsto u tekućim i 4,6 odsto u stalnim cijenama, pokazuju preliminarni podaci Monstata.


"Promet robe u trgovini na malo je u decembru prošle godine u odnosu na novembar bio veći 14,5 odsto u tekućim i 14 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Stopa prometa u trgovini na malo u prošloj godini u odnosu na 2015. veća 4,1 odsto u tekućim i 2,4 odsto u stalnim cijenama.

Statističari su objasnili da se podaci o unutrašnjoj trgovini preduzeća koja se bave trgovinom na malo, prikupljaju redovnim mjesečnim istraživanjem.

"Statistika unutrašnje trgovine obuhvata i prikazuje promet preduzeća čija je osnovna djelatnost trgovina na malo. Mjesečno istraživanje trgovine na malo se obračunava na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", kazali su iz Monstata.

Promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti. Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније