Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

02. 02. 2017. 08:00 >> 07:37
5

ČANOVIĆ OCJENJUJE

Računi za januar veći za 7,6%

Prema trenutnoj situaciji, ukupna potrošnja u januaru 2017. godine u kWh biće veća za oko deset odsto u odnosu na decembar 2016. godine, pa se prema projekcijama EPCG očekuje da će januarska faktura biti za 7,6 odsto veća, zbog veće potrošnje, u odnosu na decembarsku gledajući iznose u eurima, kazao je generalni direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Miodrag Čanović.

Čanović podsjeća da je postalo uobičajeno da su računi za električnu energiju u januaru u prosjeku najveći u odnosu na čitavu godinu, zbog niza razloga. Ove godine smo imali izuzetno niske temperature što je, kako kaže, uslovilo značajno rekordnu potrošnju, mnogo veću u odnosu na projekcije. 

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije neće povećati ukupnu konačnu cijenu električne energije, pokazale su analize Elektroprivrede i Ministarstva ekonomije rađene na osnovu komparacije računa za električnu energiju iz decembra prošle godine i januara ove godine.

Čanović kaže da su urađene projekcije na osnovu prvih pokazatelja u januaru ove godine i na osnovu parametara koji su ušli u obračun fakture za električnu energiju u decembru prošle godine.

Ministarstvo ekonomije je uradilo detaljnu uporednu analizu računa za električnu energiju iz decembra prošle godine i računa za januar ove godine, vodeći računa da se u praksi pokazalo da su decembar i januar mjeseci sa najvećom potrošnjom.

"Analiza je pokazala da se odstupanje između iznosa na računu iz decembra prošle godine i računa za januar ove godine u zavisnosti od potrošnje kreće i do minus 18 odsto. Naime, ova analiza je pokazala da će iznosi računa za električnu energiju za najveću grupu potrošača koji troše do 300 kilovatčasova (kWh) u januaru za istu potrošnju iz decembra prošle godine biti manji čak i do 18 odsto", kazao je Čanović za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније