Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 06. 2013. 07:56   >>  07:56 4

DESTRUKCIJA

Rusi ne daju novac za struju!!!

Juče su ruski članovi Borda direktora Kombinata aluminijuma odbili da se 750.000 eura, koje kompanija ima u trezoru po osnovu vraćanja poreza na dodatu vrijednost, iskoristi za prvu ratu vraćanja neovlašćeno preuzete struje iz sistema evropske interkonekcije, kazao je sinoć za Dnevnik Televizije Crne Gore predstavnik Vlade u Bordu Nebojša Dožić.

„Rusi ni ovog puta nijesu iskazali kooperativnost. Naprotiv, bili su destruktivni. Glasali su protiv, tako da se nijesu stekli uslovi da se ta sredstva prebace. Mi ćemo sada gledati drugu zakonsku varijantu da se ta sredstva ipak uplate“, rekao je Dožić.

Evropska mreža operatera prenosnih sistema (ENTSO) juče je, inače, pomjerila rok koji je dala KAP-u za početak vraćanja nelegalno potrošene struje. Umjesto ponedjeljak, kako je bilo određeno ranije, novi rok je srijeda u 14 sati.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema saopšteno je da je primjena kompenzacionog ugovora odložena jer još nije usaglašena komplikovana procedura.

KAP je od 1. oktobra do 31. decembra prošle godine strujom snabdijevao cetinjski Montenegro Bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona eura.

Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je, zbog balansiranja sistema, svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 megavata struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike.

EPCG je do 22. februara isporučivala struju, a nakon toga električna energija je KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije.

CGES se nakon upozorenja od evropskih regulatora obratio EPCG, navodeći da će crnogorskoj prenosnoj mreži biti onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije.

EPCG je odlučila da tri sedmice, odnosno do 13. juna, balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 MW, nakon čega će KAP, ukoliko ne nađe snabdjevača, biti isključen sa mreže.

I iz CGES-a je ranije najavljeno da će, u slučaju da se ne nađe redovni snabdjevač za KAP, biti prinuđeni da nakon 13. juna, do kada traju isporuke EPCG, isključi KAP sa mreže.

Sredinom prethodne sedmice, Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora, zatražili su od CGES i Crne Gore da hitno počne sa vraćanjem električne energiju koju je Kombinat aluminijuma nelegalno, posredstvom CGES-a, preuzeo iz evropske interkonekcije u periodu od 22.februara do 23.maja.

Postavljen je rok – ponedjeljak, 10. jun, da bi juče bio pomjeren za sjutra.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније