Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

29. 01. 2017. 11:36   >>  11:12

SSICG SMATRA

Rješenja iz Zakona negativna za CG ekonomiju

Rigidna rješenja koja sadrži Zakon o radu mogu negativno uticati na cjelokupnu crnogorsku ekonomiju, zbog čega je oblast tržišta rada predmet kritika poslovne zajednice i treba je dodatno unaprijediti, ocijenjeno je iz Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG).

 

“Zakon o radu nije dovoljno jasan, te se ponekad ne može primijeniti ili je u potpunosti kontradiktoran. Komplikovane procedure i administracija predstavljaju veliko opterećenje za kompanije”, naveli su predstavnici SSICG u novom, sedmom izdanju Bijele knjige, koja je ove sedmice predstavljena u Podgorici.

 To je oblast koja je, kako su dodali, i dalje predmet kritika poslovne zajednice, prije svega zbog nefleksibilnih odredbi koje sprječavaju razvoj jačeg tržišta rada i indirektno štite radnike koji imaju neadekvatne radne rezultate, doprinoseći na taj način višoj stopi nezaposlenosti.

“Zakon o radu je nedovršen i u velikoj mjeri se oslanja na Opšti kolektivni ugovor (OKU), odnosno na Granski kolektivni ugovor, što čini upravljanje ljudskim resursima u kompanijama veoma komplikovanim. U praksi se često dešava da odredbe Zakona o radu budu interpretirane na različite načine zbog veze sa Opštim kolektivnim ugovorom”, rekli su iz SSICG.

Povrede bi, kako su kazali, trebalo ne samo uključiti u Zakon o radu, već bi bilo neophodno da se poslodavcu omogući da otpusti zaposlene koji imaju neodgovarajuće radne rezultate, po uslovima jasno definisanim zakonom.

“Da bi se pojačala posvećenost rješavanju problema zloupotrebe bolovanja, predlažemo da se uvede zloupotreba bolovanja kao osnov za prestanak radnog odnosa”, smatraju u SSICG.

 Oni su naveli da bi efektivan Zakon o radu trebalo da obezbijedi bazičnu pravičnost i zaštitu zaposlenih, uz istovremenu promociju zdrave konkurencije za stručne, dugoročne poslove povećanjem fleksibilnosti i mobilnosti radne snage.

“Ovo i dalje nije slučaj u Crnoj Gori, a SSICG cijeni spremnost Vlade da razmotri predloge iz ovog poglavlja”, dodali su iz SSICG.

U Vladinom komentaru se navodi da će se predlozi koji se odnose na nefleksibilnost odredbi Zakona o radu koje sprječavaju razvoj jačeg tržišta rada i na njegovu nedovršenost zbog oslanjanja na odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, razmatrati prilikom izrade novog zakona o radu, čije je donošenje predviđeno Akcionim planom za poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje za četvrti kvartal ove godine.

Iz SSICG su saopštili da je ukupna ocjena poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u 2015. godini 6,2 u poređenju sa rejtingom od 6,3 za 2014. godinu.

“Za tržište rada i zapošljavanje, porezi i doprinosi i korporativno upravljanje naši članovi smatraju da im je potrebno dodatno unaprijeđenje, dok su vladavina prava i razvoj nekretnina zabilježili pozitivne trendove. Takođe, kada su u pitanju sektori, indikatori za turizam, energiju i telekomunikacije porasli su dok je rejting za bankarstvo/finansije smanjen”, kazali su u SSICG.

Iz SSICG su naveli da se ponuđači često srijeću sa različitim izazovima u postupku javnih nabavki, u šta spada rigidnost procesa u smislu kriterijuma za odabir, kopiranje iste dokumentacije za svaku tendersku poziciju za istog ponuđača, podnošenje dokumenata koji su već u posjedu tog ili drugih javnih organa, kao i da se u slučaju žalbe plaća nadoknada u iznosu od jedan odsto procijenjene ukupne vrijednosti javne nabavke.

“Pored toga, činjenica da više institucija ima nadležnost, obaveza podnošenja masivne dokumentacije, plaćanje različitih taksi i poreza, čekanje na odgovor administracije, čine proceduru javnih nabavki komplikovanom i, konačno, veoma skupom. Zato je neophodno poboljšanje transparentnosti procedure i dosljednija primjena etičkih principa”, dodali su iz SSICG.

Oni su naveli da je Crna Gora generalno prepoznata kao zemlja s niskim poreskim režimom. Veoma je dobro imati takav imidž u poslovnoj zajednici, međutim, to je samo dio priče, jer porez na dobit od devet odsto nije jedina stavka koju treba uzeti u razmatranje prilikom diskusije o poreskoj politici.

“Naši članovi izvještavaju da su, ukupno gledano, različiti porezi i dažbine, kako na nacionalnom, tako i na opštinskom nivou, u posljednjih nekoliko godina porasli skoro 50 odsto. Ovo se uglavnom može pripisati opštinskim taksama i porastu cijena njihovih usluga, i Vlada će morati da obrati još veću pažnju na ovaj aspekt oporezivanja”, smatraju u SSICG.

Članovi SSICG ove godine navode ograničene pozitivne pomake, naglašavajući nefleksibilnost Zakona o radu i ostalih propisa u ovoj oblasti. Oni, kako se dodaje, ozbiljno ugrožavaju potencijal Crne Gore u realnom sektoru i ometaju započeti proces restrukturiranja.

SSICG, udruženje vodećih stranih investitora u Crnoj Gori, ustanovilo je pet kompanija 2009. godine, dok ih je u prošloj bilo 35.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније