Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

18. 01. 2017. 17:01   >>  21:01 9

BIĆE ULOŽENO 18 MILIONA

Otvoriće još 400 radnih mjesta u KAP-u

Kompanija Uniprom KAP, vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), je u prethodnom periodu investirala preko 10 miliona eura u poboljšanje svojih proizvodnih kapaciteta, a postoje čvrsta uvjerenja i garancije vlasnika da će u narednom periodu biti dodatno uloženo preko 18 miliona eura, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon današnje posjete KAP-u.

"To istovremeno znači ne samo poboljšanje primarne proizvodnje u KAP-u, već i otvaranje određenog broja proizvodnih pogona koji će voditi ka proizvodnji poluproizvoda. Na taj način ćemo dobiti ne samo nekoga ko izvozi sirovinu, već nekoga ko izvozi i određeni broj poluproizvoda iz Crne Gore", kazala je ministarka Sekulić.

Ona je danas sa vlasnikom kompanije Uniprom Veselinom Pejovićem i glavnim menadžerom u Uniprom KAP-u Nebojšom Dožićem obišla elektrolizu B, gdje je u toku remont, kao i restoran koji je u fazi rekonstrukcije, za potrebe radnika, saopšteno je iz Ministarstvo ekonomije.

"Uniprom KAP je fabrika koja posluje na tržišnim principima, koja zapošljava veliki broj ljudi koji redovno primaju plate, za njih se redovno plaćaju porezi i doprinosi i, najzad, KAP ne zavisi od pomoći države koja ga ne subvencioniše za električnu energiju", kazala je ministarka Sekulić.

Ona je dodala da je od rukovodstva kompanije, ali i od samih zaposlenih, dobila uvjerenje da su njihovi uslovi za rad u protekle dvije godine znatno poboljšani.

"Plata u KAP-u je značajno veća od prosječne zarade u Crnoj Gori, svi porezi i doprinosi su izmireni, sve obaveze prema državi su izmirene. Uslovi zaposlenih u KAP-u, ne samo u smislu zaštite njihovog zdravlja, već i smislu svakodnevnih stvari koje su svakom radniku značajne, počev od novog restorana, preko zdravstvene zaštite, do zaštite na radu, su značajno poboljšani", kazala je Sekulić.

Vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović kazao je da je ta kompanija već potpisala ugovore sa dvije kompanije, i to za remont postojeće fabrike silumina, investicije vrijedne 6 miliona eura, i za novu fabriku bileta, investicije vrijedne oko 12 miliona eura.

"Dakle, plan je da sa ukupnom investicijom od oko 18 miliona eura u dogledno vrijeme završimo te dvije fabrike, kako ne bismo izvozili samo sirovinu, već krenuli i u realizaciju poluproizvoda ili, sa još jednom fazom, u realizaciju kompletnog proizvoda", kazao je Pejović.

Otvaranje dvije nove fabrike, prema njegovim riječima, podrazuijeva i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ove dvije nove fabrike bi trebalo da obezbijede između 300 i 400 novih radnih mjesta", kazao je Pejović.

On je dodao da je oko 200 firmi povezano sa KAP-om, a da su dvije najveće kompanije sa kojima sarađuju Luka Bar i Montekargo iz Podgorice.

"Sadašnja proizvodnja u KAP-u je oko 3.200 tona mjesečno. Do avgusta planiramo da završimo remont Elektrolize B, tako da ćemo u avgustu imati proizvodnju od oko 5.200 tona mjesečno“, kazao je Pejović.

On je podsjetio ministarku Sekulić da je kompanija Uniprom, od ulaska u KAP, pa do marta 2016. godine, kompletnu električnu energiju nabavljala od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), a da od marta prošle do marta ove godine imaju sklopljen ugovor sa češkom kompanijom.

"Od jula 2014. do marta 2016. mi smo EPCG platili 55 miliona eura. Ugovor sa češkom kompanijom ističe u martu ove godine i po osnovu tog ugovora izvršićemo uvoz električne energije od oko 30 miliona eura", kazao je Pejović.

On je naglasio da će se, nakon isteka ugovora, obratiti prvo EPCG u cilju nastavka ranije saradnje, a da će, ukoliko EPCG ne bude imala interesovanja za saradnju, ponovo ići na uvoz električne energije.

"Normalno bi bilo da devizna sredstva ostaju ovdje u Crnoj Gori, jer sa 30 miliona eura, koje sada dajemo za uvoz električne energije i tako pravimo odliv deviznih sredstava iz Crne Gore, možemo dobiti proizvod za izvoz 130 miliona eura", zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније