Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

05. 01. 2017. 13:30 >> 13:09
3

PROŠLE GODINE

Od turizma zaradili 900 miliona

Ukupni prihodi od turizma u prošloj godini bi, prema raspoloživim podacima, trebalo da iznose skoro 900 miliona eura, što prošlogodišnju sezonu čini rekordnom po broju posjeta i ostvarenim prihodima, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je kazao da podaci kojima raspolažu ukazuju na to da će prošla godina biti rekordna ne samo po broju posjeta turista već i po ostvarenim prihodima. 

“Tokom deset mjeseci prošle godine našu zemlju posjetilo je 1,76 miliona turista odnosno 5,8 odsto više u odnosu na uporedni period. Takođe, primjetan je i porast broja noćenja koji iznosi 11,04 miliona odnosno 1,6 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine”, naveo je Radulović u intervjuu agenciji Mina-biznis.

On je podsjetio da su u prva tri kvartala prošle godine, prema platnom bilansu Centralne banke (CBCG), prihodi od turizma iznosili 800,5 miliona eura.

“Kako je posljednja tri mjeseca prošle godine prihod od turizma bio 28,57 miliona, očekivanja smo da će i posljednjem kvartalu biti oko 30 miliona. Kada tome dodamo iznos koji su potrošili domaći gosti, koji su ostvarili 655,85 hiljada noćenja, u iznosu od oko 50 miliona eura, ukupni prihodi bi trebalo da dostignu skoro 900 miliona eura. Ovakva struktura gostiju i ostvareni prihodi, daju nam za pravo da budemo zadovoljni sezonom”, rekao je Radulović.

On je kazao da konstantno poboljšavaju saradnju sa lokalnim turističkim organizacijama i predstavnicima turističke privrede, što je u velikoj mjeri doprinijelo unaprijeđenju imidža Crne Gore kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu.

“Zajednički rad i pojedinačna odgovornost za sprovođenje propisa i standarda, princip je koji mora biti maksimalno afirmisan, jer smatram da je to najbolji put do dobrih rezultata”, ocijenio je Radulović.

On je, govoreći o zimskoj sezoni, kazao da je ona promovisana mjesecima unazad, a da se sada dolazi u fazu kada manifestacije kulturnog, umjetničkog i zabavnog karaktera kojima je namjereno njeno produženje i obogaćivanje treba da dođu do izražaja. Takođe, uložena su značajna sredsta za sanaciju infrastrukture, opreme te nabavku sredstava za održavanje puteva.

“Očekuje se da će ove godine veliki broj ski-centara biti u funkciji i na raspolaganju turistima, a među njima su Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 u Kolašinu, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama. Pored skijališta, u funkciji će biti i baby liftovi na Ivanovim Koritima, u blizini Šavnika, Mojkovcu, Bijelom Polju i Žabljaku. Jedan od načina kojima će se produžiti zimska sezona predstavlja i organizovanje ski-škola na Žabljaku, Kolašinu, Vučju i Ivanovim Koritima tokom februara i marta”, precizirao je Radulović.

Sjever Crne Gore je, kako smatra, nesumnjivo pun potencijala za razvoj turizma i, prema pokazateljima, sve traženiji među turistima. U tom pogledu, Vlada je krajem jula prošle godine donijela odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija, ukupne vrijednosti od skoro 20,5 miliona eura, a koje se odnose na hotele i fabrike na sjeveru zemlje.

“Veliki pomak predstavlja to što imamo nove hotele u Kolašinu, Šavniku i Beranama. Važno je istaći i nekadašnji hotel Lipka, sada Four Points by Sheraton koji je otvoren krajem decembra, pod okriljem novog vlasnika, ARN grupe. Takođe, otvaranje hotela u okviru West in-a planirano je za narednu godinu, a najave su da će oba hotela zapošljavati oko 250 ljudi”, naveo je Radulović.

Kada je Žabljak u pitanju, kako je dodao, u naredne tri godine očekuje se ulaganje u vrijednosti od deset miliona eura u hotel Durmitor što predstavlja obavezu kompanije Adriatic Properties. Tu svakako treba pomenuti i hotel Planinka za koji postoje najave da će biti rekonstruisan u martu, dok će vrijednost uloženih sredstava iznositi pet miliona eura, a biće zaposleno 170 ljudi. Takođe, na lokalitetu Savin kuk u planu je izgradnja hotela kategorije četiri zvjezdice.

On je, govoreći o dinamici gradnje hotelskih kompleksa kao što su Portonovi i Luštica Bay, kazao da su na sjednici Savjeta za privatzaciju i kapitalne projekte koja je održana krajem decembra razmatrali godišnje izvještaje o realizaciji investicionih aktivnosti za ta dva projekta, uključujući i osam mjeseci prošle godine.

“Ukupan iznos investicionih i drugih troškova od početka gradnje hotelsko turističkog naselja Luštica Bay do kraja avgusta prošle godine, prema informacijama dobijenim od kompanije Luštica Development, iznosio je 85 miliona eura. Za izgradnju renomiranog The Chedi hotela planirano je ulaganje od oko 20 miliona eura”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, može se konstatovati da dinamika realizacije projekta teče planiranim tokom, uz pojedinačne primjere kašnjenja u implementaciji dogovorenih aktivnosti na nivou pojedinih institucija.

“Investitor je najavio da će do kraja maja biti izgrađeno i useljeno još 90 turističkih apatmana, od ukupno izgrađenih 162. Takođe, planirano je progresivno otvaranje marine, sa otvaranjem prve faze u aprilu. Ukoliko sve planirano bude teklo po planu, investitor planira otvaranje The Chedy hotela u maju naredne godine, a radovi na grubom oblikovanju golf igrališta će početi početkom ove godine”, precizirao je Radulović.

On je rekao da se intenzivno realizuje i izgradnja hotelsko turističkog kompleksa Porto Novi, pri čemu je u 2015. godini i osam mjeseci prošle, kompanija Azmont investirala oko 106,5 miliona eura, odnosno od početka radova oko 198,5 miliona eura.

“Dakle, ohrabreni smo radovima i stanjem na terenu, a projekat već ima pozitivan uticaj na sliku Crne Gore kao investicione i turističke destinacije u svijetu. Kao značajan događaj za razvoj hotelske industrije u Crnoj Gori naveo bih početak izgradnje hotela One&Only, koji će biti prvi izgrađen hotelski brend u Evropi, na tlu Crne Gore”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, može se konstatovati da se radovi ostvaruju u rokovima definisanim investicionim programom i ugovorom o dugoročnom zakupu, kao i da u prethodnom periodu nijesu zapažena kašnjenja u realizaciji ukupnih projektnih aktivnosti.

“Azmont je podnio zahtijev za izdavanje dvije građevinske dozvole za faznu izgradnju – poslovni i stambeni dio nezavisne cjeline objekat u zoni MN1 i idejno rješenje kojim se razrađuje zona MN1 faza II, kao i za zonu MN2. Za te građivinske aktivnosti potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova sa italijanskom kompanijom Pizzaroti, vrijedan 305 miliona eura”, precizirao je Radulović.

Kao i u prethodnom periodu, kompanija Azmont Investments posebnu pažnju posvećuje programima podrške za socijalne programe i društveno odgovorno poslovanje, a kao posebnu aktivnost, Radulović je istakao uspostavljanje Međunarodne škole za hotelijerstvo sa sjedištem u Crnoj Gori, sa međunarodnom ugostiteljskom školom Vatel iz Francuske.

“Kompanija na gradilištu zapošljava u prosjeku 850 radnika kroz sve faze izgradnje, dok je u menadžmentu kompanije stalno zaposleno 60 službenika”, dodao je Radulović.

On je, govoreći o najznačajnijim aktivnostima Ministarstva u ovoj godini, kazao da će one biti usmjerene ka smanjenju sezonalnosti, s obzirom na to da je strateški cilj razvoja turizma da Crna Gora bude prepoznata kao cjelogodišnja turistička destinacija.

“Naša ponuda mora biti kvalitetna, upućena odabranim, ciljnim grupama turista, sa akcentom na promociju autentičnih turističkih atrakcija. Naš fokus biće sjeverni i središnji region Crne Gore, upravo da bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda koja će voditi do ravnomjernog privrednog razvoja države”, smatra Radulović.

U tom pogledu, nastaviće se projekti koji se odnose na dalji razvoj avanturističkog turizma i ostalih segmenata turizma orijentisanog na prirodu, ka unaprijeđenju manifestacionog i kongresnog segmenta turističke ponude (MICE turizam). Razvoj sportskog turizma i podizanje nivoa prepoznatljivosti Crne Gore kao destinacije pogodne za organizovanje stručno-tematskih okupljanja, ne doprinosi samo finansijski jednom društvu, već ima veliki uticaj na obrazovanje i zdrav život mlađe generacije.

“Takođe, treba postaviti dobre temelje i za razvoj zdravstvenog, wellness i spa turizma, jer na globalnom nivou raste po tražnja za turističkim destinacijama koje, kao svoj proizvod, nude zdravstvene usluge u kombinaciji sa izvanrednim prirodnim vrijednostima i uzbudljivim aktivnostima”, dodao je Radulović.

On je ocijenio da bi posebno atraktivnu turističku ponudu trebalo graditi kroz kulturni turizam, kao i kroz ponudu koju mogu pružiti nacionalni parkovi Crne Gore. Najviše u ljetnjim mjesecima, nacionalni parkovi pružaju mogućnost turistima za raznolike doživljaje: posmatranje ptica, avanturistički parkovi, tematske rute, organizovanje manifestacija povodom obilježavanja značajnih ekoloških datuma.

“S druge strane, imajući u vidu da je hotelijerstvo najvažniji segment ugostiteljske privrede, intenzivno će se raditi i na daljem unaprijeđenju investicionog ambijenta, prije svega kroz sprovođenje stimulativnih fiskalnih mjera za hotele sa četiri i pet zvjezdica. I na taj način, doprinijeće se podizanju nivoa kvaliteta usluge i konkurentnosti našeg turističkog proizvoda, uz smanjenje sezonalnosti u poslovanju turističke privrede”, ocijenio je Radulović.

Novim zakonskim rješenjima će se, između ostalog, omogućiti i intenzivniji razvoj nedovoljno razvijenih područja Crne Gore, prvenstveno sjevernog regiona, zatim brži i efektivniji razvoj malog i srednjeg biznisa, kao i efikasnije suzbijanje poslovanja u sivoj ekonomiji.

“Naš cilj jeste uvezivanje turizma i ostalih privrednih grana, prvenstveno poljoprivrede. Crna Gora je geografski i klimatski pogodna za spajanje ljetnje i zimske sezone, što je dobar preduslov da privrednici mogu da plasiraju svoj proizvod tokom cijele godine”, rekao je Radulović.

Promotivne aktivnosti će se, kako je kazao, realizovati u kontinuitetu, prije svega, na najznačajnijim emitivnim turističkim tržistima Zapadne i Sjeverne Evrope, ali i u regionu. Istovremeno, sve intenzivnije će se obavljati promocije na udaljenim tržištima ko što su Kina, Japan, Brazil i Indija, imajući u vidu interesovanje turista iz tih država za boravak u regionu.

“U cilju efikasnijeg promovisanja našeg turističkog proizvoda na globalnom nivou, značajni su i efekti koji se ostvaruju i online promotivnim aktivnostima, koji će se i dalje unaprijeđivati”, dodao je Radulović.

U cilju što bolje dostupnosti Crne Gore potencijalnim turistima, imajući u vidu geografski položaj države u odnosu na važna ciljna tržišta, nastaviće se i aktivnosti na planu poboljšanja avio–dostupnosti crnogorske turističke destinacije.

“Letovima tri niskobudžetne kompanije nije samo došao veći broj turista. Posebno je važno, u kulturološkom i sociološkom smislu, što sve veći broj građana zahvaljujući njima, može najzad sebi priuštiti putovanje i na taj način obogatiti i lično i profesionalno iskustvo”, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније