Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 06. 2013. 09:18 >> 12:27

(NE)OBAVEZUJUĆI

Vlada mijenja zaključke o KAP-u

Vlada nije prihvatila sve zaključke Skupštine o Kombinatu aluminijuma od 30. aprila, koje su usvojili Socijalistička narodna partija i Demokratska partija socijalista i koji bi morali biti obavezujući, već ostaje pri modelu izvršne vlasti, pišu Vijesti.

Podgorički list piše da je premijer Milo Đukanović poslao dopis Skupštini da Vlada ne prihvata zaključke o KAP-u, uprkos tome što ono što zakonodavna vlast odluči mora biti obavezujuće za izvršnu vlast.

Tako je odlučeno na sjednici 16. maja na kojoj su razmotreni zaključci koje je predložila SNP, a usvojili su ih poslanici te partije i DPS-a, o čemu javnost nije zvanično obaviještena.

Negodovanje Vlade detaljno je obrazloženo u dopisu koji je tek 3. juna iz kabineta premijera upućen Skupštini, gdje je zaveden nakon tri dana, što se vidi iz dopisa koji Vijesti imaju.

Skupština je zaključcima obavezala Vladu da raskine ugovor sa ruskom Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom na najefikasniji i najekonomičniji način, bez naknade. To je treći put za 15 mjeseci da zakonodavna vlast bezuspješno obavezuje izvršnu da raskine ugovor sa firmom ruskog oligarha Olega Deripaske, koja je dugove KAP-a nagomilala na oko 360 miliona.

Vladini zaključci od 16. maja, dostavljeni parlamentu, predviđaju da ona ostaje pri osnovnim rješenjima iz modela koji je u februaru ove godine dostavila Skupštini.

“I treba biti razmatran zajedno sa snabdijevanjem KAP-a strujom”, dodaje se u zaključcima, koji nijesu objavljeni na sajtu Vlade.

Vladin predlog je podrazumijevao da se Rusima plati da izađu iz vlasničke strukture KAP-a. Previđeno je da ofšor preduzeće CEAC dobije 40 miliona eura za najviše pet godina u zamjenu za 120 miliona navodnih dugova povezanim firmama, za koje nije utvrđeno jesu li fiktivni, i ruskoj banci. Ako bi se u ratama isplaćivao, iznos bi sa kamatama dostigao 51 milion eura.

U dopisu Đukanovića Skupštini konstatuje se da nije prihvaćen model kojim je Vlada predložila preuzimanje akcija kompanije CEAC u KAP-u i Rudnicima boksita.

“Uz to, Skupština nije definisala način na koji bi se efikasno i racionalno mogao realizovati njen zaključak o preuzimanju tih akcija od sadašnjeg vlasnika bez naknade”, konstatuje Vlada.

Vlada je usvojila, dodaje se u dopisu, i dokument kojim su definisani osnovni principi izmirenja duga KAP-a Elektroprivredi, uslovi ugovora o snabdijevanju električnom energijom u narednom šestogodišnjem periodu i zahtjev da Odbor direktora EPCG po hitnom postupku donese odgovarajuće odluke. Ni taj dokument, kako pišu Vijesti, nije objelodanjen.

Vladi su i prema posljednjim zaključcima Skupštine odriješene ruke da bude poravnat dug između KAP-a i EPCG, kao i da se definiše buduća saradnja.

Najnovijim sopstvenim zaključcima, Vlada je zadužila ministre finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića da u njeno ime potpišu Kej terms sa EPCG odmah nakon što taj dokument prihvati elektroenergetska kompanija. Dva resora su zadužena u saradnji sa EPCG i pravnim savjetnikom Savjeta za privatizataciju i kapitalne projekte da pripreme transakciona dokumenta potrebna za njegovu realizaciju i dostave ih Vladi na razmatranje.

KAP se mjesecima nelegalno snabdijeva strujom, zbog čega su Crnu Goru upozorili iz Brisela da bi mogla ostati bez energije i za druge potrošače ako KAP ne vrati ukradenu struju. Od janauara nema ugovora o snabdijevanju kompanije koja EPCG duguju 44 miliona EUR, Montenegrobonusu oko devet miliona, a CGES-u oko 17 miliona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније