Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

29. 12. 2016. 19:03 >> 18:41
1

ODLUKA VLADE

Za zapošljavanje stranaca 13.190 dozvola

Vlada je danas odredila kvotu od 13,19 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini, saopštio je ministar rada i socijalnog staranaj, Kemal Purišić.

“Od tog broja izdvaja se dvije hiljade dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada na zahtjev Zavoda za zapošljavanje”, rekao je Purišić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Predlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu

Purišić je kazao da se za zapošljavanje stranaca utvrđuje 6,5 hiljada dozvola, za seoznsko zapošljavanje 3,32 hiljade, a za pružanje ugovornih usluga 1,36 hiljada.

“Od ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 11,19 hiljada dozvola, najviše u građevinarstvu, uslugama smještaja i ishrane, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, dodao je Purišić.

On je objasnio da je godišnja kvota za narednu godinju 10,86 odsto niža od ovogodišnje.

“Njihovo smanjivanje u odnosu na ovu godinu treba da doprinese određenoj sipstutuciji zapošljavanju stranaca domaćom radnom snagom”, dodao je Purišić.

On je saopštio da je Vlada usvojila i zaključak da Ministarstvo tokom janauara održi sastanke sa strukovnim udruženjima poslodavaca iz oblasti koje najvše potražuju stranu radnu snagu i da se dogovore nova pravila utvrđivanja kvota kako bi se otklonila ta prepoznata biznis barijera.

Purišić je rekao da su u ovoj godini nastavljeni trendovi na tržištu rada iz druge polovine prošle godine, koje karakteriše rast nezaposlenosti izražene u zapošljavanje strane radne snage i znatan rast broja novoprijavljenih na evidenciji nezaposlenih, a prije svega žena.

“Zapošljvanaje domaće radne snage u ovoj godini u odnosu na isti period prošle je manje 4,7 odsto. I u ovoj godini je nastavljen trend većeg zapošljavanja stranaca u odnosu na domaću radnu snagu”, poručio je Purišić.

Zapošljavanje strane radne snage je za 11 mjeseci ove godine veće 10,95 odsto od domaće.

“U ovom periodu je izadato nešto više od 13,5 hiljada dozvola za zapošlavavanje stranaca”, zaključio je Purišić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније