Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 06. 2013. 17:44 >> 18:17
1

KAP - STRUJA

Vlada očekuje dogovor učesnika

Vlada Crne Gore očekuje da će elektroenergetski subjekti i Kombinat aluminijuma intenzivno tražiti rješenje kako bi se do ponedjeljka, 10. juna, definisao način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije iz interkonekcije, u rokovima koji su dostavljeni Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Na taj način bi se, kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva ekonomije, izbjegla blokada elektroenergetskih transakcija na teritoriji Crne Gore.

Iz Ministarstva podsjećaju i da se zaključcima Komiteta za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO) naglašava da, po metodologiji za sistemske usluge koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku, CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine.

U međuvremenu, Vlada Crne Gore intenzivno radi na usaglašavanju modela za dugoročno snabdijevanje električnom energijom Kombinata aluminijuma, na osnovu zaključaka Skupštine Crne Gore, čime bi se izbjeglo isključenje KAP-a sa mreže, navodi se na kraju saopštenja.

Žugić: Dati šansu oporavku KAP-a

Proizvodne kapacitete Kombinata aluminijuma Podgorica ne bi trebalo ugasiti, jer se time ne bi dala šansa oporavku, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

On je kazao da ga brine nerješavanje pozicije KAP-a, nazavisno o kom modelu da se radi – Vladinom ili nekom drugom.

 

 

“Moje mišljenje je da se pitanje KAP-a u najkraćem periodu mora riješiti, ali iako postoji analiza održivosti tog preduzeća nijesam siguran da bi uspio da vraća dugove”, rekao je Žugić nakon sjednice Vlade.

Žugić je naveo da on generalno nije za to da se proizvodni kapaciteti pogase, a da se time ne da šansa oporavku, pa makar ona bila mala.

“U pregovorima smo sa bankama i veoma smo blizu rješenja da problem potencijalnog pada garancija datih KAP-u za jednu fiskalnu godinu relaksiramo na duži vremenski period i time na neki način ublažimo teret datih garancija”, zaključio je Žugić.

Crnogorski elektroprenosni sistem se nakon upozorenja evropskih regulatora obratio Elektroprivredi, navodeći da će crnogorskoj prenosnoj mreži biti onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije. EPCG je odlučila da tri sedmice, odnosno do 13. juna, balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 MW, nakon čega će KAP, ukoliko ne nađe snabdjevača, biti isključen sa mreže.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније