Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 06. 2013. 17:06 >> 17:08

ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Inicijativa za izmjenu Zakona o CBCG

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uputila je, u cilju zaštite potošača, Ministarstvu finansija inicijative za izmjenu odredbi Zakona o Centralnoj banci, kao i Uredbe Vlade o načinu ostvarivanja prava na oslobođenje od plaćanja takse na tarifno brojilo.

Agencija je, u cilju unaprijeđenja zaštite ličnih podataka, predložila Ministarstvu izmjenu člana 37 Zakona o CBCG, kako bi se zaštitilo pravo na privatnost građana, odnosno korisnika kredita kada je riječ o prikupljanju podataka i informacija neophodnih za sagledavanje njegovog ukupnog zaduženja.

 

 

Oni su predložili da se iz spornog člana izbriše stav koji omogućava da kreditnim registrom CBCG budu obuhvaćeni podaci koji se odnose na dugovanja za utošenu struju, pružene komunalne usluge, po osnovu poreskih obaveza i obaveze na računima kod banaka u inostranstvu.

Predstavnici Agencije su pokretanje inicijative za izmjenu Zakona o CBCG obrazložili činjenicom da je spornim članom predviđena obrada ličnih podataka suprotna principima poštovanja privatnosti i podataka o ličnosti koji su propisani potvrđenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima, Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom.

Oni su podsjetili da je CBCG, u skladu sa zakonom, uspostavila kreditni registar u kojem se skupljaju, održavaju i distribuiraju podaci o kreditnim obavezama potrošača, s obzirom na to da su banke obavezne da prilikom odobravanju neke usluge procijene kreditnu sposobnost građana.

»Na taj način je omogućeno prikupljanje podataka o ukupnom zaduženju pojedinaca, koje podrazumijeva poratke o dugovanju za utrošenu električnu energiju, pružene komunalne usluge, po osnovu poreskih obaveza i obaveze na računima kod banaka u inostranstvu, što predstavlja nesrazmjernu obradu podataka o ličnosti, jer se oni obrađuju u većem obimu nego što je potrebno da bi se procijenila kreditna solventnost građana«, navodi se u inicijativi Agencije.

Oni smatraju da se spornim članom narušava princip zabrane diskriminacije, jer se u neravnopravan položaj stavljaju oni koji ne žele da potpišu poseban ugovor sa bankama, shodno Odluci o kreditnom registru. Iz Agencije su naveli i da je praksa pokazala da se plasmani neurednim dužnicima ne odobravaju, što predstavlja diskreciono pravo banke.

Predstavnici Agencije predlažu i izmjenu člana 2 Uredbe Vlade o načinu ostvarivanja prava na oslobođenje od plaćanja takse na tarifno brojilo, kako bi se on usaglasio sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

»Iz tog člana treba obrisati dio kojim se propisuje kopiranje lične karte, jer se svrha obrade može postići upisivanjem broja identifikacionog dokzumenta i drugih potrebnih podataka«, objasnili su iz Agencije.

Oni smatraju da je Uredbom, kao podzakonskim aktom, ne smije biti propisano zadržavanje, kopiranje i skeniranje identifikacionog dokumenta ukoliko to nije definisano zakonom koji taj akt detaljnije razrađuje.

»Podzakonski akt, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne predstavlja osnov za obradu ličnih podataka. Takođe, kopiranje identifikacionog dokumenta bez zakonskog osnova je postupak kojim se obavlja obrada ličnih podataka u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha«, navodi se u inicijativi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније