Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

06. 12. 2016. 12:05   >>  17:41 9

OD JANUARA

Struja jeftinija 4,74 odsto

Cijena električne energije za dvotarifna domaćinstva od 1. januara trebalo bi da bude niža 4,74 odsto, bez uračunavanja naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije, saznaje agencija Mina biznis.


Cijene struje za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem trebalo bi da, na osnovu dokumentacije koju je Regulatorna agencije za energetiku (RAE) u ponedjeljak objavila na sajtu, bude niža 7,61 odsto.

Prema saznanjima agencije Mina biznis, realno je očekivati da obnovljivi izvori opterete račune minimum pet do osam odsto, tako da cijena struje, kada se ukalkulišu obnovljivi izvori, može zanemarljivo da se razlikuje u odnosu na postojeću.

Ministarstvo ekonomije trebalo bi da do 25. januara donese nove odluke o naknadama za obnovljive izvore energije.

Odbor RAE donio je u ponedjeljak odluke o utvrđivanju dozvoljenog prihoda za energetske kompanije, a konačan stav o tome da li će struja od 1. januara poskupiti ili pojeftiniti donijeće snabdjevač najkasnije do 16. decembra.

Očekuje se da naknada za obnovljive izvore energije u narednoj godini bude višestruko uvećana, zbog planiranog ulaska većeg broja obnovljivih izvora na tržište.

To sve zavisi od tačnog trenutka sticanja statusa povlašćenog proizvođača.

RAE je o dozvoljenim prihodima odlučivala po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i operatora tržišta električne energije (COTEE).

Iz RAE su kazali da za CGES prosječno utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod za period od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 25,3 miliona eura.

Za CEDIS je RAE utvrdila da prosječni godišnji utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod za period od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 76,44 miliona eura.

Za COTEE regulatorno dozvoljeni prihod, koji se transponuje u naknadu za rad za narednu godinu, utvrđen je u iznosu od 458,99 hiljada EUR.

Snabdjevač koji snabdijeva domaćinstva i male kupce, odnosno Elektroprivreda (EPCG), dužan je da na svojoj internet stranici objavi cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijeva, najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja, odnosno najkasnije 16. decembra.

RAE od naredne godine ne određuje više cijenu aktivne energije, koja čini manje od polovine računa koji dobijaju domaćinstva. Cijena aktivne energije je, shodno zakonu, vezana za HUPEX, indeks Mađarske berze električne energije.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније