Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

06. 12. 2016. 08:10   >>  07:47

OD JANUARA

Ipak bez poskupljenja struje?

Cijene električne energije i mrežnih usluga neće se povećati od januara, već će ostati iste ili nešto niže.

 

Prema informacijama Dnevnih novina, do povećanja računa za struju može doći od februara, nakon što Ministarstvo ekonomije u januaru donese odluku o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

O cijeni struje juče je raspravljao Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE), koji je nakon višednevne sjednice utvrdio dozvoljene prihode i cijene po zahtjevima energetskih subjekata.

"Na osnovu cijena i naknada koje je odredio regulator i cijene električne energije koju utvrđuje snabdjevač, u skladu sa zakonom, snabdjevač će formirati tabele sa cijenama za krajnje kupce. Snabdjevač koji snabdijeva domaćinstva i male kupce, odnosno Elektroprivreda, dužan je da na svojoj internet stranici objavi cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijeva, najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja, odnosno najkasnije 16. decembra", saopšteno je nakon sjednice

Prosječno utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod CGESa od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 25,3 miliona eura. Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju proizvođači električne energije prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 800,4 eura za megavat mjesečno.

"Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju ostali korisnici priključeni na prenosni sistem iznosi prosječno na nivou trogodišnjeg perioda oko 1,79 eura za kilovat na mjesečnom nivou", navodi se u saopštenju.

Za CEDIS je RAE utvrdila da prosječni godišnji utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 76,44 miliona eura.

“Cijena za korišćenje distributivnog sistema koju plaćaju svi kupci priključeni na distributivni sistem električne energije i operatori zatvorenog distributivnog sistema prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 14,87 eura za kilovat mjesečno”, ukazali su u RAE.

Dozvoljeni prihod COTEE koji se transponuje u naknadu za rad za narednu godinu utvrđen je u iznosu od 458.990 eura.

Kada je riječ o investicijama, CGES-u je za trogodišnji period odobreno 88,5 miliona eura, odnosno za narednu 43,3 miliona, za 2018. 28,5 miliona i za 2019. godinu 16,7 miliona eura. Od toga je za izgradnju infrastrukture vezane za podmorski kabl između Italije i Crne Gore odobreno 27,6 miliona eura za narednu godinu, a 18 miliona za 2018..

CEDIS-u je za tri godine odobreno 70,4 miliona eura. Od navedenog iznosa, za projekat ugradnje pametnih brojila namijenjeno je 32,7 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније