Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

18. 11. 2016. 19:49 >> 19:27

VEĆI IZVOZ

Nacionalni brend - jedinstven način predstavljanja

Nacionalni brend omogućava državi da svoj duh, identitet, proizvode i najvrijednije ljudske i prirodne resurse sinhronizovano objedini i na jedinstven način predstavi svijetu, kazao je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović.

On je danas, u sklopu obilježavanja Globalne nedjelje preduzetništva, u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru održao predavanje na temu „Brendiranje u savremenim uslovima poslovanja“, u sklopu kojeg je predstavio i znak nacionalnog brenda Crne Gore.

Rabrenović je kazao da jak nacionalni brend državi donosi veći izvoz, koji podrazumijeva veću tražnju za domaćim proizvodima na inostranim tržištima, ali i spremnost inostranih kupaca da domaće proizvode plate po većim cijenama.

„Nacionalni brend obezbjeđuje i veću tražnju za turističkim aranžmanima u određenoj državi, spremnost inostranih turista da plate veću cijenu za aranžmane, kao i zainteresovanost inostranih investitira da ulažu u državu“, rekao je Rabrenović.

On je dodao da proces nacionalnog brendiranja znači valorizaciju kulturnog i ljudskog potencijala.

To, objasnio je Rabrenović, podrazumijeva veću tražnju za domaćom radnom snagom u inostranstvu, zainteresovanost inostrane javnosti za kulturu nacije i veću popularnost umjetničkih djela.

„Zajedničkim kombinovanjem svih elemenata postiže se sinergetski efekat i stvara se dodatna, zajednička vrijednost objedinjena pod plaštom nacionalnog brenda“, saopštio je Rabrenović.

Govoreći o znaku nacionalnog brenda, Rabrenović je rekao da je odabrano idejno rješenje potpuno u saglasju sa postojećim državnim simbolima na kojima je i zasnovano, i dodao da je uvjeren da će kao takvo s uspjehom predstaviti Crnu Goru i sve njene kvalitete.

Cilj je, prema njegovim riječima, da žig bude na što većem broju crnogorskih proizvoda, koji su prepoznati po kvalitetu, ali i uspješnih sportskih klubova.

„Na taj način će se posredstvom kvalitetnih i tradicionalnih crnogorskih proizvoda, izazvati asocijacije kod inostrane javnosti na državu Crnu Goru, što bi u krajnjem rezultiralo mnogobrojnim benefitima - ekonomskim, društvenim, socijalnim i političkim“, kazao je Rabrenović.

Globalna nedjelja preduzetništva najveći je preduzetnički događaj na svijetu koji se ove godine obilježava od 14. do 20. novembra u 160 zemalja svijeta.

Kako je saopšteno, ovogodišnji domaćin Globalne nedelje preduzetništva u Crnoj Gori je Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj, a današnje predavanje je održano u organizaciji Preduzetničkog centra Bar i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u tom gradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније