Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 11. 2016. 21:18 >> 20:56

RAZVOJ JSL

Jasnom strukturom plana do efikasnije primjene

Izmijenjeni Pravilnik o metodologiji za izradu Strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave (JLS) pojednostaviće proces strateškog planiranja i tako omogućiti opštinama da što kvalitetnije isplaniraju svoj lokalni ekonomski razvoj, zaključeno je na današnjoj prezentaciji inoviranog Pravilnika u Podgorici.

Važeći Strateški planovi razvoja JLS izrađeni su u skladu sa Pravilnikom koji je Ministarstvo ekonomije donijelo 2011. godine. Imajući u vidu značaj strateškog planiranja, kao i činjenicu da određenom broju loklanih samouprava ovaj dokument ističe tokom 2016. i 2017. godine, Pravilnik je inoviran na bazi analize prethodnog, inputa dobijenih u konsultacijama sa jedinicama lokalne samouprave, kao i na bazi dosadašnjeg iskustva Ministarstva ekonomije, JLS i ostalih institucija podrške u ovom procesu.

Međunarodni konsultant pri UNDP-ju Tomislav Novović kazao je da je Strateški plan razvoja planski dokument koji definiše opšti cilj razvoja, sprecifične strateške ciljeve sa prioritetima za njihovo ostvarivanje, projekte i programe u određenom vremenskom periodu, orijentaciona sredstva za sprovođenje Strateškog plana razvoja, način njihovog obezbjeđivanja i druga pitanja od značaja za razvoj.

Prema njegovim riječima, pored pojednostavljivanja procesa planiranja, druga značajna izmjena Pravilnika tiče se same strukture Strateškog plana.

„Strateški plan razvoja treba da bude struktuiran kroz jasnu hijerarhiju ciljeva. To podrazumijeva definisanje opštih i specifičnih ciljeva, kao i prioriteta u okviru tih ciljeva.
Dakle, cilj je strukturu učiniti jasnijom i operativnijom, odnosno jednostavnijom strukturom doći do efikasnije implementacije“, kazao je Novović.

On je dodao da je implementacija Strateškog plana podjednako važna kao i sam proces izrade dokumenta, s tim što je iskustvo pokazalo da su opštine u dosadašnjem periodu značajniju energiju trošile na planiranje, dok je praćenje implementacije u velikom broju slučajeva bilo zapostavljeno.

„Ono što je važno jeste da svi ciljevi budu mjerljivi, odgovarajući, realni i vremenski određeni. Takođe Pravilnik definiše i da je potrebno uspostaviti jasan monitoring sistem, kako bi se ostvarila efikasnija i transparentija implementacija Strateškog plana razvoja, a koji treba da uključi indikatore uspješnosti za svaki projekat“, kazao je Novović.

Savjetnica u Direktoratu za razvoj u Ministarstvu ekonomije Milena Jovetić kazala je da je Minstarstvo ekonomije u saradnji sa UNDP-jem u periodu jul-septembar ove godine odradilo analizu dosadašnjeg procesa i iskustava u strateškom planiranju JLS.

„U fokusu istraživanja bile su JLS čiji su inputi prvobitno dobijeni putem Upitnika, a zatim su uslijedile posjete 12 JLS. Cilj posjeta bio je prikupljanje što više smjernica i sugestija, kako bi za rezultat imali Pravilnik koji će usmjeravati na kvalitetnije i efikasnije strateško planiranje. Dakle, donošenju Pravilnika je prethodio proces savjetovanja i konsultovanja sa JLS koji je imao za cilj da pokaže koji su to bili nedostaci pri izradi prethodnih strateških planova, ali i da peporuke dobijene od strane JLS tokom procesa konsultovanja uvrsti u novi Pravilnik“, kazala je Jovetić.

Prema njenim riječima, kvalitetno isplaniran lokalni ekonomski razvoj, između ostalog, podrazumijeva da Strateški planovi budu bazirani na realnim osnovama i mogućnostima JLS, da sumiraju potrebe i jasne pravce razvoja, koji će dalje opredijeliti najveći dio aktivnosti i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za implementaciju.

Prezentaciji inoviranog Pravilnika su, pored predstavnika Ministarstva ekonomije i UNDP-ja, prisustvovati predstavnici JLS, Zajednice opština Crne Gore, Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih organizacija koje su pratile i učestvovale u procesu strateškog planiranja na lokalnom nivou.

Podršku JLS u starteškom planiranju Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa UNDP-jem, realizuje u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“, koji finansiraju Ministarstvo ekonomije, UNDP, Glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje i opština Bijelo Polje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније