Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

03. 11. 2016. 17:20 >> 16:58

"NEHUMANO ZAPOŠLJAVANJE"

Podrška USSCG radnicima Željezare

Unija slobodnih sindikata (USSCG) podržala je radnike nikšićke Željezare Tosčelik koji su odbili da zaključe ugovor sa agencijiom za zapošljavanje i koji pokušavaju da dozvoljenim sredstvima borbe skrenu pažnju na nepravilnosti i odbrane svoje pravo na dostojanstven rad.

boxPluginImg

Grupa od oko 150 radnika nikšićke Željezare Tosčelik okupila se ispred upravne zgrade kompanije tražeći od poslovodstva da omogući nastavak rada za oko 70 zaposlenih, koji su bili angažovani po ugovoru na određeno vrijeme

Iz USSCG su saopštili da su zabrinuti zbog trenutne situacije u Tosčelik Nikšić Alloyed Engineering Steelu i ponašanja poslodavca koji je uslovio gotovo 80 zaposlenih da po isteku ugovora o radu na određeno vrijeme (po osnovu kojeg su bili radno angažovani skoro dvije godine) potpišu ugovor sa jednom od agencija za privremeno ustupanje zaposlenih i na taj način nastave svoj radni angažman u Tosčeliku.

„U konkretnom slučaju, jasna je namjera poslodavca da izbjegne transformaciju ugovora o radu sa određenog na neodređeno vrijeme, koju je zakonski dužan da izvrši nakon dvije godine angažmana po ugovoru o radu na određeno vrijeme, te da nastavi da drži ove radnike u podređenom položaju, pretvarajući ih u agencijske radnike koji bi i dalje bili pod ugovorima na određeno vrijeme“, smatraju u USSCG.

Na ovaj način, kako su ocijenili, nastavlja se negativna i nehumana praksa vazalnog i nesigurnog radnog odnosa, koju sve češće praktikuju poslodavci u Crnoj Gori, s obzirom na to da su agencijski rad i rad na određeno vrijeme ključni mehanizmi za mobingovanje zaposlenih od poslodavca, jer u tim situacijama zaposleni najdirektnije zavise od volje poslodavca.

Radnici, dodaje se, nemaju ni ekonomsku ni bilo kakvu drugu sigurnost, ne smiju da dignu glas u borbi za svoja prava, podložni su raznim šikanama, gotovo onemogućeni da se sindikalno organizuju.

„Nažalost, ovo nije samo problem kolega zaposlenih u Tosčeliku, jer je ova devijantna pojava (zloupotreba agencija za privremeno ustupanje zaposlenih) uzela maha u cjelokupnom crnogorskom društvu, kako u realnom, tako i u javnom sektoru. To pokazuju i zvanični statistički podaci da je od ukupnog broja zaposlenih, 11,121 lica u ovoj godini, na određeno vrijeme zaposleno 10,241 lice a na neodređeno svega 880“, navode iz USSCG.

Oni su poručili da posebno zabrinjava saznanje da se ovdje radi o radnim mjestima i broju izvršilaca koji su Aktom o sistematizaciji radnih mjesta u Tosčeliku propisani kao neophodni za proces rada i redovno obavljanje djelatnosti fabrike.

Iz USSCG su naveli da činjenica da te iste radnike, u potpunosti osposobljene za poslove koje obavljaju, poslodavac želi da zadrži na radu, ali ovoga puta kao agencijske radnike, govori u prilog tome da su ova radna mjesta, poslovi, ali i izvršioci neophodni za kontinuiran i nesmetan proces rada i proizvodnje.

"Zato, USSCG ovim putem poziva Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Inspekciju rada i Uniju poslodavaca Crne Gore, da hitno stanu na put daljim zloupotrebama instituta privremenog ustupanja zaposlenih od strane poslodavaca i omoguće dostojanstven rada zaposlenima, kako u Tosčeliku, tako i u brojnim drugim kompanijama i institucijama", kaže se u saopštenju.

USSCG je podsjetila da je taj institut uveden u zakonodavstvo kao mjera koja bi pomogla poslodavcima da privremno riješe pitanje nedostatka potrebnog kadra i to u specifičnim okolnostima i situacijama.

"Dakle, ovaj institut nije niti može biti zakonit ako se koristi u situacijama kada postoje jasno definisana i sistematizovana radna mjesta i broj izvršilaca na istim! Sve drugo, suprotno je prirodi, namjeni i cilju uvođenja ovog instituta i klasičan je vid zloupotrebe naših kolega-ca od strane domaćih i stranih poslodavaca!", ističu iz USSCG.

Oni su naveli da radnike iz Tosčelika koji su iskazali spremnost da se bore za svoja prava i usljed činjenice da će izgubiti radna mjesta, primjer su za poštovanje i divljenje.

"USSCG će pružiti svu neophodnu pravnu i logističku pomoć pomenutim kolegama u cilju ispravljanja očiglednih nepravilnosti, istovremeno pozivajući sve zaposlene u Tosčeliku da se solidarišu sa svojim kolegama i pomognu im u borbi da odbrane svoja radna mjesta", poručili su iz te organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније