Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

01. 11. 2016. 15:57 >> 15:35
2

IZ KOMPANIJE SAOPŠTILI

Radnici Tosčelika neće dobiti otkaze

Grupa od oko 80 zaposlenih Željezare Tosčelik, koji su danas protestovali ispred fabrike, neće dobiti otkaze, saopštio je PR kompanije, Goran Škatarić i dodao da će oni i dalje raditi, ali pod drugačijim uslovima što se tiče ugovora

„Poslodavac nema nikakvu korist, niti mu je cilj da ljudi ostanu bez posla. Oni će i dalje raditi na potpuno isti način kao i do sada, pod istim uslovima što se tiče zarada, ali drugačijim što se tiče ugovora“, kazao je Škatarić.

Grupa od oko 80 radnika Željezare Tosčelik, koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, protestovala je danas ispred fabrike, jer im je poslodavac saopštio da će ih prebaciti na evidenciju Agencije za ustupanje radnika.

Riječ je o radnicima kojima je preostalo od 30 dana do tri, odnosno četiri mjeseca kako bi ispunili zakonski uslov da dvije godine rade u kontinuitetu, nakon čega dobijaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Škatarić je saopštio da je najbitnije da nije riječ o otkazima.

„Riječ je o zaposlenima kojima je istekao ugovor na određeno i oni su sada u situaciji da poslodavac, kao neko ko ima apsolutno pravo da reguliše odnose u kompaniji, potpiše drugačije ugovore u odnosu na dosadašnje“, objasnio je Škatarić.

Prema njegovim riječima, Tosčeliku nije na pameti da bilo kome da otkaz, jer je riječ o radnicima koji imaju svoje radno mjesto, koji su apsolutno potrebni u proizvodnom procesu i čije se angažovanje ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje.

„Imajući u vidu da poslodavac ima pravo da u svojoj kompaniji rješava radne odnose onako kako smatra za shodno, a sve u okviru zakonske regulative, ovoga puta se odlučio da uspostavi saradnju sa Agencijom za zapošljanje radnika Montenegro Staff, koja će u narednom periodu preuzeti te radnike“, rekao je Škatarić.

On je dodao da će Agencija biti posredenik u svemu tome.

„Naša kadrovska služba i dalje će obračunavati zarade zaposlenima, odnosno onima koji su angažovani na taj način u Željezari, kao i do sada. Prema tome, u tom pogledu nema apsolutno nikakve izmjene“, kazao je Škatarić.

On je saopštio da je za zaposlene pozitivno to što oni do sada, na osnovu ugovora na određeno, nijesu imali priliku da podignu kredit ili da uzmu neku robu na odloženo plaćanje.

„U ovom slučaju Montenegro Staff agencija ima saradnju sa brojnim kompanijama i bankama koje će im omogućiti da iskoriste i tu mogućnost. Prema tome, u tom nekom pravnom proceduralnom smislu, nema nikakve razlike u odnosu na angažovanje u Željezari“, objasnio je Škatarić.

Ta agencija, kako je rekao, "nije od juče".

„Riječ je o jednoj agenciji koja već godinama uspješno deluje u Nikšiću i u Crnoj Gori, tako da je njen angažman bio pozitivan u smislu saradnje sa jednom renomiranom agencijom koja neće ignorisati zahtjeve poslodavca“, smatra Škatarić.

On tvrdi da će ugovoru između agencije i poslodavca predvidjeti zaštitu radnika u smislu daljnjeg obezbijeđenja isplate zarada, odnosno da će Tosčelik i dalje bude taj koji će određivati njihove zarade i isplaćivati ih na način koji je bio do sada.

„Tim radnicima su danas istekli ugovori, nekome u ponedjeljak, nekome prije nekoliko dana i slično. Njih je oko 80. Znam da je do sada već nekoliko njih potpisalo ugovor sa agencijom od jutros. Ne znam tačan broj trenutno“, naveo je Škatarić.

Poslodavac, kako je objasnio, u tom dijelu samo iskorišćava zakonsku mogućnost, odnosno pravo koje mu i zakon i poslovna praksa dozvoljavaju u smislu organizacije rada unutar kompanije, onako kako vidi da je to najefikasnije i najbolje za njega u tom momentu.

„Što se tiče samih zaposlenih, oni neće biti ni u kakvom drugačijem položaju, niti će se išta za njih promijeniti vezano za sam rad u Železari. Ista radna mjesta, radni zadaci, apsolutno sve ostaje isto“, kazao je Škatarić.

Poslodavac je, kako je rekao, u ovom momentu odlučio da je najbolje da radnici budu dalje angažovani preko agencije.

„Oni će imati ugovor koji će ih štititi, a Tosčelik će i dalje biti taj koji će određivati i obračunavati njihove zarade. Tim ugovorom se od Agencije tražilo da garantuje da će ispuniti sve uslove prema zaposlenim“, zaključio je Škatarić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније