Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 06. 2013. 18:52 >> 18:53

REAGOVANJE

MA: Među najuspješnijim u Evropi

Montenegro erlajns posluje vrlo stabilno i ostvaruje sve zacrtane poslovne ciljeve, saopšteno je iz te kompanije povodom, kako su kazali, neistinitih informacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima i koje nanose štetu kompaniji u zemlji i inostranstvu, prenijela je Mina business.

I naš portal prenio je danas pisanje dnevnog lista Dan kako će, na narednoj sjednici Skupštine akcionara Montenegroerlajnsa, biti smijenjen predsjednik odbora direktora Zoran Đurišić, zbog, kako je naveo list, loših rezultata u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika.

Iz Montenegro erlajnsa su, prenosi Mina business, naveli da to pokazuje realizovani saobraćaj u predsezoni, kao i buking za predstojeću sezonu.

„Radi poslovnih partnera, svih naših putnika i cjelokupne javnosti, još jednom ističemo da ukupan akumulirani dug Montenegro erlajnsa, zaključno sa prošlom godinom, iznosi oko 19,27 miliona eura“, kaže se saopštenju.

Dug je, kako su pojasnili, nastao kao rezultat nerealno visokih cijena usluga koje su fakturisane od monopolističkih subjekata iz sistema avio-saobraćaja.

To je, smatraju u Montenegro erlajnsu, Vlada prepoznala, pa je ranije donijela odluke koje se tiču tih dugova.

Prema njihovim riječima, kada se donijete odluke Vlade sprovedu, ukupan gubitak kompanije, uključujući prošlu godinu, iznosiće nepuna tri miliona eura.

„Taj rezultat daje nam za pravo da odgovorno tvrdimo, što je potvrdio i nalaz ekspertskog tima koji se bavio analizom našeg poslovanja, da smo ubjedljivo najuspješnija kompanija u regionu, a jedna od uspješnijih u Evropi“, kazali su iz Montenegro erlajnsa.

Kako su naveli, kompanije iz okruzenja imaju akumuiliranih stotine miliona eura gubitka, uprkos izdašnim finansijskim podrškama svojih država.

„Jedina smo kompanija u regionu koja je iz sopstvenih sredstava realizovala proces inoviranja flote. Samo su prva dva aviona tipa Foker-100, nabavljena sredstvima Vlade i to daleke 2000. i 2001. godine“, kaže se u saopštenju.

Nakon toga je, kako se navodi, Montenegro erlajns sopstvenim novcem kupio tri Fokera-100, nabavio tri Embraera-195 i avansirao nabavku četvrtog, čiju isporuku očekuju sljedece godine.

„Dakle, u poslednjih pet godina, samo za finansiranje Embaera ulozili smo preko 50 miliona dolara sopstvenih sredstava“, naglasili su su iz Montenegro erlajnsa.

Oni su istakli da, što se tiče kreditnih zaduženja, sve obaveze po pitanju kredita redovno izmiruju i finansiraju iz tekućeg poslovanja.

„Vlada je Montenegro erlajnsu izdala bankarske garancije u visini od 9,6 miliona eura. Od tog iznosa, iskorišćeno je samo 4,6 miliona u osnovna sredstva, i obaveze po ovim kreditima kompanija uredno vraća iz soptvenih sredstava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je „neke nalaze Državne revizorske institucije, sa kojima se spekulise u pojedinim medijima, Montenegro erlajns argumentovano osporio, što je spreman da dokaže pred mjerodavnim državnim organima“.

„Sve navedeno, ukoliko se sagleda u svijetlu realnih okolnosti, ide u prilog činjenici da iza Montenegro erlajnsa stoji upjeh koji se ogleda u konstanom povećanju broja prevezenih putnika, redovnom izmirivanju tekućih obaveza is sosptvenih sredstava ostvarenih iz komercijalnog poslovanja, a ne novca poreskih obveznika“, poručili su iz te kompanije.

Oni su naglasili da su prve godine prevezli samo 16 hiljada putnika, dok danas na godišnjem nivou Montenegro erlajns prevozi preko 600 hiljada putnika.

To je, kako su pojasnili, preko 50 odsto ukupnog broja avio putnika u Crnoj Gori, što govori da Montenegro erlajns predstavlja glavnu kariku u repro lancu razvoja Crne Gore.

„Rezultati iz prošle godine, koji su gotovo dvostruko bolji od ostvarenih u prethodnoj, pozicioniraju Montenegro erlajns među najuspješnije kompanijama Evrope, a kao ubjedljivo najuspješniju u regionu“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније