Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

23. 10. 2016. 16:52   >>  16:30 4

FARMA "NOVI MONTEŽIV"

Proizvodiće 550 tona piletine godišnje

Holandski investitor uložio je 1,5 miliona eura u pokretanje proizvodnje na farmi tovnih pilića "Novi Monteživ" u Nikšiću. Kapacitet farme je proizvodnja 550 tona pilećeg mesa, godišnje, kazao je direktor preduzeća Ranko Perućica za Radio Crne Gore.

Imovinu nekadašnje farme koka nosilja Monteživ u Nikšiću, koja je zatvorena 2010, krajem prošlog decembra kupio je holandski preduzetnik i nakon poteškoća vezanih za napajanje električnom energijom, ovih dana, pokrenuta je proizvodnja, rekao nam je Perućica.

"načajna investicija za Nikšić ali i za Crnu Goru kojoj nedostaje kvalitetno pileće meso i to je šansa za uspješan rezultat zasnovan na kvalitetnoj ponudi," rekao je Perućica.

Obnovljen je objekat, remontovana oprema i nabavljena nova.

"U turnusu je 56.000 pilića, što je na godišnjem nivou 320 do 330 hiljada komada. Kada se to preračuna kapacitet farme biće proizvodnja 550 tona kvalitetnog pilećeg mesa. Jedna četvrtina proizvodnje biće `gril pile` dok je preostalih 75odsto `rezani program`", objasnio je  Perućica.

Tehnološki proces je domaća pamet, a u saradnji sa dva univerziteta iz Njujorka biće primijenjena naučna istraživanja po kojima puštanje klasične muzike donosi pozitivne efekte na prirast piladi.

"Od 18-og do 20-og novembra predviđena je prerada u klanici prvog turnusa piladi, a sljedćeg dana proizvodi će biti spremni za isporuku kupcima, kazao je Perućica.

U Novom Monteživu pripremaju studiju o saradnji sa lokalnim poljoprivrednicima, a razvojnim projektima predviđena je i organska proizvodnja pilećeg mesa što je novi domet i nova investicija.

Farma je otvorena zahvaljujući holandkom kapitalu, ističe Perućica i ne zaboravlja doprinos čelnika lokalne samouprave.

"Bezrezervna pomoć stigla je od predsjednika Nikšića Veselina Grbovića i bez njegovog učešća realizacija investicije bila bi dovedena u pitanje",istakao je preduzetnik.

U Novom Monteživu danas je 12 zaposlenih. Do polovine naredne godine, kada budu popunjeni proizvodni kapaciteti, predviđeno je zapošljavanje 35 radnika.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније